Mens resten af verden lukker ned: Drinks til sent på natten i Shanghai

Coronavirus er så meget under kontrol i Kina, at livet næsten er tilbage ved normalen.

Bartenderen ryster cocktailmixeren en ekstra gang, inden han pynter den gule whiskey sour med en grøn urt.

Der bliver kælet for smagen og udseende af hvert et glas på baren Speak Low i Shanghais gamle franske bydel.

Kunderne kvitterer med at sidde tæt pakket omkring den lille bar på anden sal af den smalle bygning. For i modsætning til mange andre lande, er det hverken odiøst eller specielt at gå på bar sent om aftenen i Kina.

- Det er meget sikkert. Jeg behøver ikke engang mundbind, forklarer den unge kosmetolog Kiwi, der besøger Shanghai fra en af Kinas andre store millionbyer, Guangzhou.

Hun bliver bakket op af sin ven Eric, der mener, at den massive nedlukning af Kina i årets første måneder har båret frugt.

- Det var svært at nå hertil. Men det lykkedes, fordi hele nationen, hele folket arbejdede sammen for at nå målet. Nu er det muligt at gå ud igen, siger han efter flere drinks.

På Speak Low er der drinks til langt efter midnat og gæsterne håber på, at epidemien holder sig langt væk fra landet, hvor det hele begyndte.

- Kinesere kan ikke rejse ud af landet, så de trænger til underholdning, forklarer barchefen Kriss.

Shanghai var et af de steder på kloden, hvor man godt kunne fejre halloween i år. (Foto: ALEX PLAVEVSKI © Scanpix)

Lave smittetal I Kina

Efter en katastrofal begyndelse på året, hvor de kinesiske myndigheder tilbageholdt informationer om alvoren af epidemiudbuddet i Wuhan, har Kina succesfuldt bekæmpet virusset, mens andre lande og verdensdele fortsat kæmper med stejle smittekurver.

Kinas officielle coronatal er urealistisk lave, og de afspejler næppe det reelle billede. Flere provinser har åbenlyst underrapporteret smittetal det meste af 2020, ligesom Kina opgør Covid-19-statistikker anderledes end de fleste andre lande.

Efter en korrektion i april har Kinas coronadødstal ligget på et stabilt lavt niveau:

Men der er ingen tvivl om, at Kina har klaret det godt, siden regeringen blev mere ærlig om situationen i løbet af foråret.

I dag forklarer de kinesiske myndigheder successen med massetest af ramte områder og hurtige nedlukninger af byer og provinser, hvor der bliver konstateret smitte. Hvis Danmark var en provins i Kina, var hele landet lukket ned og alle danskere tvangstestet med det nuværende smitteniveau.

2020 begyndte som den største krise, Kinas kommunistparti har oplevet i årtier. Foreløbigt ser året ud til at ende som en intern propagandasejr for Kinas regering, der ikke er bleg for at fremhæve især USA’s høje smittetal som bevis på det autoritære styres overlegenhed.

Skrappe indrejseregler

Kinas lufthavne ligner efterhånden også sig selv - med én stor undtagelse.

Hvor indenrigsterminaler har lange køer af rejselystne kinesere, står udenrigsafdelingen i Shanghais Pudong-lufthavn gabende tom. Afgangstavlen viser, at der resten af dagen kun er fire internationale fly til storbyerne Tokyo, Seoul, Singapore og Macau.

Se forskellen på Indenrigs- og udenrigsterminalen i Shanghais Pudong-lufthavn. (Foto: Qunyi Zhang © dr / Foto: Qunyi Zhang © dr)

Lufthavnsansatte i hvide beskyttelsesdragter vidner om, hvorfor der er så få tilrejsende til Kina. Det er i forvejen svært at få visum til Kina, men nu skal de fleste europæiske statsborgere også kunne fremvise både en negativ Covid-19-test samt en antistoftest. Det seneste tiltag betyder, at alle udlændinge, der har haft corona for nylig, ikke kan rejse til Kina.

I praksis er der blevet utroligt vanskeligt at rejse ind i landet, og alle nyankomne skal typisk tilbringe to uger i karantæne på et hotel.

Stadig restriktioner i hverdagen

Selvom hverdagen i Shanghai minder meget om tiden før coronaen, har arbejdspladser og skoler ikke glemt forårets krise.

- Hvis eleverne har hoste eller feber, skal de testes udenfor skolens regi. Først derefter kan de komme tilbage. Så deres klassekammerater kan være sikre, fortæller læren og mor til to, Chen Jie, på Shanghais Weiyu Experimental School.

På restauranter og caféer bærer personale mundbind, ligesom det er påkrævet i al offentlig transport. I løbet af foråret udviklede regeringen også digitale sundhedskoder, der kan være enten grøn, gul eller rød.

Som regel indikerer de, om man har været i et højrisikoområde eller netop er vendt hjem fra udlandet. En rød sundhedskode gør det umuligt at rejse rundt i Kina og for eksempel at komme ind i offentlige bygninger.

Mange steder i Kina skal man kunne fremvise en grøn QR-kode på sin telefon for at bevæge sig rundt. (Foto: Nóel Celis © Scanpix)

En del store virksomheder forbyder også deres ansatte at rejse ud af byen, selv til andre kinesiske provinser.

Verden er farlig, men ikke Shanghai. I hvert fald ikke lige nu.

FacebookTwitter