Mens smittetallene stiger i Indien, løber flere af landets stater tør for vacciner

Antallet af nye tilfælde det sidste døgn er næsten 400.000.

Manglen på ilt har sendt folk ud på gaderne i søgen efter at få fyldt deres egne iltflasker op, så de kan hjælpe deres syge pårørende. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)

Billeder af indere med iltflasker på gaden er gået verden rundt den forgangne uge. Men det tyder ikke på, at den kaotiske coronasituation i verdens næstmest befolkede land bliver bedre lige foreløbigt.

Flere indiske delstater melder nemlig om, at man er løbet tør for vacciner, dagen før det var planen, at man skulle begynde at vaccinere alle over 18 år.

Myndighederne i millionbyen Mumbai siger ifølge Reuters, at man fra i dag lukker vaccinationscentrene i tre dage på grund af manglen på doser. Og myndighederne i hovedstaden New Delhi opfordrer indbyggerne til ikke at tage hen til centrene, da doserne ikke er ankommet endnu.

Samme billede gentager sig i den sydlige stat Karnataka.

- Statens regering har ikke fået information fra selskaberne om, hvornår de kommer til at kunne levere vaccinerne, siger statens sundhedsminister.

Det var premierminister Modis plan, at man fra i morgen kunne begynde at vaccinere alle voksne over 18 år. Det så realistisk ud, da Indien er verdens største producent af vacciner, men to store vaccineproducenter i landet har været ramt af problemer - både mangel på råmateriale til at producere vaccinerne og af en brand på den ene af fabrikkerne.

 • En mand gør gulvet rent i et tomt vaccinationscenter i Mumbai. (Foto: Divyakant Solanki © Scanpix)
 • På grund af vaccinemangel er vaccinecentrene i Mumbai lukket ned de næste tre dage. (Foto: Divyakant Solanki © Scanpix)
 • Det var planen, at man fra i morgen ville begynde at vaccinere alle voksne over 18 år. (Foto: Divyakant Solanki © Scanpix)
 • Men flere steder har man ikke vacciner nok til at kunne gå i gang med det. (Foto: Divyakant Solanki © Scanpix)
1 / 4

Slår smitterekord igen-igen

Den sidste uge har antallet af nye tilfælde om dagen slået verdensrekord på verdensrekord. Det gjorde det også fredag, hvor man registrerede 386.452 tilfælde. Indien er med dets næsten 19 millioner bekræftede smittetilfælde det land i verden, der har næstflest smittetilfælde.

Samtidig er der registreret 3.498 døde med coronavirus i løbet af det sidste døgn, skriver nyhedsbureauet AP.

Hvis man sammenligner dødstallene med indbyggertallet, så ligger Indien stadig langt nede på listen over lande, der har mistet flest indbyggere til coronavirusset per én million.

Der bor næsten 1,4 milliarder mennesker i Indien.

Flere medier henviser dog til, at eksperter vurderer, at der er en underrapportering i Indien. Derfor kan tallene i virkeligheden være langt højere end de officielle tal.

- Ud fra alle de modeller vi har opstillet, er det vores opfattelse, at det sande dødstal er to til fem gange større end det officielle, siger professor i epidemiologi Bhramar Mukherjee fra universitetet i Michigan til New York Times.

Flere end 350 eksperter har desuden skrevet under på en appel til regeringen, der opfordres til at offentliggøre mere data, såsom sekventering af smittetilfælde, den generelle testindsats, antallet af tidligere coronapatienter, der nu er raske, samt befolkningens respons på vaccination.

 • Regeringens håndtering af pandemien - og manglen på ilt - har fået disse demonstranter på gaden for at protestere. (Foto: NARINDER NANU © Scanpix)
 • På grund af overfyldte hospitaler i New Delhi har man bygget nye, midlertidige sygehuse til covid-19-patienter, der skal tages i brug snarest muligt. (Foto: Divyakant Solanki © Scanpix)
 • Krematorierne har også været overfyldte. Flere steder har man måtte lave improviserede krematorier ude i det fri. (Foto: Tauseef MUSTAFA © Scanpix)
1 / 3

Hjælpen er på vej

Der er dog en enkelt tulipan at finde i lorten.

På grund af situationen i Indien, hvor flere hospitaler i storbyerne melder om mangel på ilt og sengepladser, har flere lande sendt hjælp af sted - deriblandt USA, Storbritannien, Rusland, Rumænien, Belgien og Irland.

En del af hjælpen fra USA landede fredag i New Delhi.

- Ligesom Indien hjalp os i starten af pandemien, er USA parate til hurtigst muligt at sende hjælp til Indien i nødens stund, skrev USA's udenrigsminister, Antony Blinken, på Twitter i går.

I alt vil USA - indtil videre - sende over en halv milliard danske kroner som støtte, samt 1.000 iltflasker, 15 millioner masker og en million diagnosticeringskits, skriver Reuters.

Den første sending af den britiske hjælp ankom i onsdags i form af 100 respiratorer og 95 apparater til iltudvinding.

Også EU har sagt, at man vil sende medicin og ilt.

 • Et fly fra USA med hjælp lægger an til landing i New Delhi. (Foto: pool © Scanpix)
 • Rusland er også et af de lande, der har leveret første sending af hjælp. (Foto: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY © Scanpix)
 • Et billede af lufthavnspersonale, der tager imod hjælpen fra Storbritannien. (Foto: - © Scanpix)
 • Også Belgien er i gang med blandt andet at sende medicin til Indien. (Foto: DIRK WAEM © Scanpix)
1 / 4
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk