Mens Taliban jubler over magtovertagelsen, mangler den afghanske befolkning penge, mad og medicin

Nødhjælpsorganisationernes lagre af fødevarer og medicin er ved at være tømte.

Afghanere står i kø til banken 1. september 2021. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

I tirsdags fejrede Taliban, at de nu har magten i Afghanistan med jubel og et festfyrværkeri af kugler over Kabuls nattehimmel, men for almindelige afghanere er intet, som det plejer.

I forvejen har afghanerne kæmpet med corona og frygten for Taliban, der har sendt tusindvis af afghanere på flugt, og siden det sidste amerikanske fly lettede i tirsdags, er udfordringerne kun blevet større for befolkningen.

Landets valuta, afghani, er styrtdykket, mens priserne på blandt andet fødevarer og benzin er steget drastisk. Samtidig er der stadig ikke blevet etableret en egentlig regering, som kan administrere og styre landet.

Afghanerne har derfor svært ved at at få fat i penge, helt almindelige dagligdagsvarer er blevet for dyre, og nødhjælpsorganisationerne er usikre på, om de kan få nye forsyninger ind i landet. For selvom der er mange organisationer til stede, er situationen i Afghanistan kaotisk, og det gør det svært at yde hjælp.

Det fortæller Anders Ladekarl, generaldirektør Dansk Røde Kors.

- Indtil videre er det meget uklart for os allesammen, hvordan vi importerer varer til Afghanistan, for meget af det køber vi i nabolandene. Vi har indtil videre haft godt fyldte lagre, men de lagre er så småt ved at blive tømt, siger han.

Her kan du læse mere om de mangler, som afghanerne er ramt af lige nu.

1

Pengene er ved at slippe op

Afghanere står i kø til banken. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Afghanistan og Taliban mangler penge.

Jens Nærvig Pedersen, chefanalytiker i Danske Bank, vurderer, at den økonomiske situation kun bliver værre i den kommende tid.

- Den dystre spådom er, at når du ikke længere har nogle rige venner, som kan dække underskuddet, så må du i sidste ende trykke pengene selv, og når du gør det, så giver det inflation, og så giver det et yderligere fald i valutaen.

- Og lige nu tror jeg ikke engang, de har nogen til at trykke pengene, siger han.

Landets økonomiske krise påvirker også afghanerne, der har svært ved at få penge ud af bankerne og som oplever stigende priser på alt fra mad til benzin.

Mange banker har holdt helt lukket, og hæveautomaterne har været tomme, og selvom bankerne i begrænset omfang er åbnet igen, så er der ikke bare fri adgang for afghanerne til deres penge.

Taliban har nemlig fastsat et hæveloft, der betyder, at afghanerne kun kan hæve, hvad der svarer til lidt mere end 1.200 danske kroner om måneden.

2

FN er bekymret for hungersnød

Røde Kors deler mad ud til afghanske flygtninge på grænsen til Iran 19. august, 2021. (Foto: MOHAMMAD JAVADZADEH © Ritzau Scanpix)

Når det er svært at få fat i penge, hjælper det ikke, at priserne stiger, men det er lige nu situationen i Afghanistan.

Mange madvarer er i løbet af den seneste uge blevet op mod dobbelt så dyre, skriver mediet Al Jazeera. Det gælder blandt andet helt basale varer som æg, mel og grøntsager.

Vil man som afghaner have tomater, skal man ifølge Reuters nu betale 80 afghani, hvilket svarer til cirka seks danske kroner. Tidligere kostede samme mængde tomater 50 afghani, hvilket svarer til cirka to kroner.

Samtidig advarer verdensorganisationen FN i dag om, at deres madlagre kan blive tømt i løbet af denne måned. FN er derfor bekymret for, at der kan opstå en stor hungersnød i Afghanistan. For ifølge Ramiz Alakbarov, som leder FNs humanitære indsats i landet, så er en tredjedel af afghanerne hver dag usikre på, om de får mad.

Allerede inden Talibans magtovertagelse var der fødevaremangel i Afghanistan, og Anders Ladekarl, generaldirektøren for Dansk Røde Kors, frygter, at den situation nu bliver endnu værre.

Ifølge generaldirektøren, er der omkring syv millioner mennesker i Afghanistan, som er afhængige af at få fødevarebistand.

- Det her kommer oven på flere år med kraftige pristigninger på fødevarer i landet. Stigninger, som først og fremmest har været skabt af, at der er tørke, og at landbrugsproduktionen kun har været det halve af, hvad den plejer, de seneste to år.

- Så det her tilføjer bare yderligere problemer til civibefolkningen og specielt for de allerfattigeste i Afghanistan, fortæller han.

3

Mangel på medicin og hospitalsudstyr

En afghansk kvinde får lægehjælp i Kuwait, hvor hun er blevet evakueret til. (Foto: U.S. Navy © Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun mad, men også medicin, som mange nødhjælpsorganisationer er ved at løbe tør for. I sidste uge meddelte Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at de kun havde medicin til en uge mere.

Igen er det især den fattige del af befolkningnen, som vil blive ramt, fortæller DR's korrespondent Phillip Khokhar.

- Dem, der kommer til at lide allermest, er landbefolkningen, hvor der for eksempel ikke er lagre af medicin.

Samtidig har sundhedsvæsenet store problemer, da driften i høj grad er afhængig af økonomisk støtte fra udlandet, som fra flere sider nu er blevet stoppet. Siden Talibans magtovertagelse har både Verdensbanken og Den Internationale Valutafond eksempelvis suspenderet støtten til landet.

Ifølge Bjarke Skaaning, der er katastrofechef i Dansk Røde Kors, har det heller ikke været let at få hospitalsudstyr og medicin ind i landet i den seneste tid. Det fortalte han i forbindelse med eksplosionen ved lufthavnen i Kabul den 26. august.

Ifølge katastrofechefen har det været en svær logistisk opgave at få lægemidlerne fragtet ind i Afghanistan, da det største fokus har været at få folk ud af landet.

Og selvom evakueringsindsatens nu officielt er slut, og Taliban har givet udtryk for, at de vil lade nødhjælpsorganisationerne fortsætte deres arbejde, er det stadig usikkert, om nødhjælpen kan komme frem, fortæller katastrofechefen i Dansk Røde Kors.

- Vi har en forhåbning om, at den transition, Afghanistan er på vej igennem, også vil betyde, at den humanitære bistand, der skal ind, kan komme ind, siger han og tilføjer:

- Men det bliver enormt svært de kommende måneder.

I starten af denne uge var der dog godt nyt. Det er nemlig lykkedes Verdenssundhedsorganisationen (WHO) at etablere en såkaldt luftbro, og mandag landede et fly i den nordlige afghanske by Mazar-i-Sharif med 12,5 ton medicin og forsyninger.

Det er nok til at dække de grundlæggende medicinske behov hos mere end 200.000 mennesker, udføre 3.500 operationer og behandle 6.500 traumapatienter.

Det er den første levering, siden Taliban tog kontrol over landet.

Facebook
Twitter