Mens Venezuela sulter: Præsident Maduro spiser luksusbøf og ryger stor cigar

Vrede i Venezuela efter præsidentbesøg på luksusrestaurant i Istanbul.

Den tyrkiske køkkenchef “Salt Bae” og Venezuelas præsident Nicolás Maduro. (Foto: SEBASTIEN NOGIER © Scanpix)

- Det her er noget, man kun oplever én gang i livet, kan man høre Venezuelas præsident Nicolas Maduro sige ved bordet på luksusrestauranten Nusr-Et i Istanbul i Tyrkiet i en offentliggjort video.

Restaurantens ejer, Nusret Gökçe - også kendt som kendiskokken “Salt Bae”- er iklædt mørke solbriller og nedringet t-shirt. Han bøjer ned i knæene og svinger nærmest rytmisk sin kokkekniv, mens han skærer kød for Venezuelas socialistiske diktator og hans kone, Cilia Flores.

Præsident Maduro puffer bagefter på en stor cigar, som man kan se i videoerne fra CNN og The Guardian.

Det var Nusret Gökçe, der først delte videoerne med sine 16 millioner følgere på sociale medier.

Han har sidenhen fjernet dem, men billederne har nået at vække både forargelse og vrede hjemme i Venezuela.

"Maduro-diæten": Spring et måltid over

- Mens venezuelanerne lider og dør af sult, nyder Nicolas Maduro og Cilia en af de dyreste restauranter i verden, det hele på bekostning af de penge, der er stjålet fra det venezuelanske folk, tweetede Julio Borges, en førende oppositionspolitiker, der nu lever i eksil.

Landets økonomi er ved at kollapse, mange må klare sig for under en dollar om dagen, og de høje fødevarepriser får mange til springe måltider over - et fænomen, der er kendt som "Maduro-diæten".

Ifølge en undersøgelse fra 2016 sagde 72,7 procent af de adspurgte, at de havde tabt sig i vægt i det foregående år med gennemsnitligt 8,7 kilo.

Det gennemsnitlige vægttab var lidt højere blandt dem, der lever i ekstrem fattigdom, skriver CNN.

Bøf og cigar udløser ny uro

Sydamerika-korrespondent Kristian Almblad besøgte for få måneder siden Venezuela og siger, at det er rystende, så meget levestandarden i landet er gået tilbage på få år.

- Der er ikke nogen, der kan se, hvor en løsning på krisen skal komme fra. Og mens folk sidder og sulter i Venezuela, ryger præsidenten cigar og spiser bøf. Det har sat gang i endnu mere uro, siger han.

Præsident Maduro har forklaret, at han besøgte restauranten i Istanbul på en rejse på vej hjem fra Kina.

Maduro siger, at restauratøren Nusret Gökçe "elsker og beundrer" Venezuela.

Facebook
Twitter