Mens vi genåbner, lukker andre europæiske lande ned i frygt for tredje coronabølge

Nabolande frygter ny bølge, og Frankrig og Polen lukker delvist.

Et lægehold i Siedlce i Polen indlægger en patient med covid-19. (Foto: Przemyslaw Piatkowski © Scanpix)

Herhjemme går det så forholdsvist godt med at holde coronasmitten nede, at myndighederne stille og roligt delvist genåbner skoler og erhvervsuddannelser.

Men på den anden side af landets grænser, ser det helt anderledes ud.

I Norge, Sverige, Tyskland, Belgien, Polen, Frankrig, Italien, Ukraine og flere andre, europæiske lande stiger smittetilfældene så meget, at man frygter en tredje bølge af covid-19.

Fra i dag indfører Frankrig, Polen og Ukraine derfor nye, delvise restriktioner. Norge, Bulgarien og Italien gjorde det samme tidligere på ugen.

Frankrig: En tredjedel af landet er lukket

"Le moulin rouge" i Paris. (Foto: Alain Jocard © Scanpix)

Omkring en tredjedel af Frankrigs indbyggere, inklusive hovedstaden Paris, er berørt af nye nedlukninger i mindst fire uger, hvor ikke-essentielle forretninger skal holde lukket.

Skoler vil stadig være åbne, ligesom udendørs sport er tilladt.

Når Frankrig igen lukker ned, skyldes det, at antallet af smittede er steget med 14 procent den seneste uge, skriver AFP.

Omkring 75 procent af de coronasmittede i Frankrig er ramt af den britiske covid-19-variant.

Polen: Flere i respirator end tidligere

Polske børn skal undervises online nu. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

I Polen går det også den helt forkerte vej med smittetallet. Ikke siden november har der været så mange nye smittede i døgnet, og flere end nogensinde før ligger i respirator med covid-19 på hospitalerne.

Derfor er der fra i dag indført en tre uger lang nedlukning: Indkøbscentre, hoteller, kultur- og sportsfaciliteter lukkes ned igen, ligesom de polske skolebørn skal undervises online.

Flere børn er konstateret syge med covid-19 i takt med, at den britiske virusmutation anslås at være skyld i 60 procent af Polens coronatilfælde, ifølge Sveriges Radio.

Tyskland: Restriktioner kan være på vej

Kansler Merkel er klar til at trække i 'nødbremsen'. (Foto: FILIP SINGER / POOL © Scanpix)

I Tyskland klassificerer man nu Polen som højrisikoområde, og fra i morgen skal alle, der krydser grænsen ind i Tyskland kunne fremvise en negativ coronatest.

Det tyske smittetal er i forvejen så meget på vej op ad, at den tyske kansler, Angela Merkel, i går sagde, at myndighederne nok vil trække i 'nødbremsen' og genindføre restriktioner, hvis ikke der kommer styr på smittetallet.

Sverige: 'Nu er vi der igen'

Svensk militær opretter et felthospital med ekstra intensivpladser i Stockholms messecenter i Alvsjö. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

I Sverige er især hovedstaden Stockholm hårdt ramt af covid-19. I løbet af den seneste uge er antallet af smittede steget med 20 procent, og derfor hævede myndighederne beredskabsniveauet i sundhedsvæsenet i går, skriver SVT.

- Nu er vi der igen. Der kommer en tid, hvor vi kan leve som før, men det er ikke nu, sagde den svenske statsminister, Stefan Löfven, i torsdags, om smittebølgen i landet.

Ukraine: Kiev og Lviv er lukket ned

I Kiev stiger smittetallet, mens de vaccinerer mod covid-19. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © Scanpix)

I Ukraine har smittetallet også nået sit højeste niveau siden november, og derfor er hovedstaden, Kiev, fra i dag lukket ned i mindst tre uger.

- Vi har brug for at vinde tid og undgå et kollaps af sundhedsvæsenest, sagde borgmesteren i Kiev, Vitali Klitschko.

I går lukkede også byen Lviv i den vestlige del af Ukraine ned, inklusive caféer, restauranter og ikke-essentielle butikker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk