Merci! Macron takker sundhedspersonale for corona-indsats med 60 milliarder kroner

Franske sygeplejersker og sundhedshjælpere får milliardstor lønforhøjelse og bliver samtidig hyldet i hovedstaden i dag.

Sundhedsarbejdere ankommer her til Grand Palais til en reception, der blev afholdt for at hylde 800 af dem, der har ydet en indsats under coronakrisen i Paris. (Foto: RAPHAEL LAFARGUE © AFP or licensors)

Det er et "merci beaucoup", der ikke bare kan høres, men også mærkes på bankbogen:

Franske sygeplejersker og sundhedshjælpere på landets hospitaler og plejehjem får en gennemsnitlig månedlig lønforhøjelse på knap 1.400 kroner

Aftalen om i alt mere end 60 milliarder kroner blev indgået i går mellem den franske regering og en række fagforeninger.

- Denne historiske indsats er først og fremmest udtryk for en stor taknemmelighed over for dem, der var i frontlinjen i kampen mod epidemien, sagde Frankrigs nyudnævnte premierminister, Jean Castex til pressen, da syv ugers forhandlinger i går blev afsluttet.

Den franske premierminister, Jean Castex (th.) og sundhedsminister, Olivier Veran, kunne i går løfte sløret for lønforhøjelser som en del af en ny sundhedsreform. (Foto: THOMAS SAMSON © Scanpix)

Aftalen indeholder også en lønforhøjelse til læger, der arbejder fuld tid i den offentlige sektor; regeringens mål er at beholde lægerne trods konkurrencen fra den noget mere lukrative private sektor.

Da coronaepidemien i marts og april måned var på sit højeste i Frankrig, hyldede borgerne landets sundhedsarbejdere hver aften klokken 20 med klapsalver fra vinduer, balkoner og forhaver.

Med den nye aftale får de franske sundhedsarbejdere nu også et kontant "merci" for indsatsen mod Covid-19, som foreløbig har kostet flere end 30.000 franskmænd livet.

I videoen her kan du se, hvordan almindelige borgere over hele landet hyldede sundhedsarbejdere hver aften:

Sundhedspersonale fejres på nationaldagen

Den franske regering har samtidig besluttet, at dagen i dag – den franske nationaldag, Bastilledagen – skal hædre netop landets sundhedspersonale.

Ved den traditionsrige militærparade i Paris – som ganske vist bliver afviklet i en noget mindre udgave i år netop på grund af smitterisikoen – er 1.400 af de såkaldte 'frontkæmpere' æresgæster på tribunerne på Concordepladsen i Paris.

Der bliver parader, men i meget mindre skala og iført masker, når franskmændene i dag fejrer deres nationaldag. I år bliver sundhedsarbejderne hyldet for deres indsats under coronakrisen. (Foto: THOMAS SAMSON © Scanpix)

Dermed kommer præsident Emmanuel Macron og regeringens ministre til at få selskab på vip-pladserne af både sundhedshjælpere, læger og sygeplejersker, men også af andre, der kæmpede for at holde det franske samfund i gang under udgangsforbud og lockdown - heriblandt bedemænd, kassemedarbejdere og fabriksansatte, der eksempelvis har fremstillet mundbind.

Trods både penge og hæder på nationaldagen er ikke alle fagforeninger lige begejstrede for aftalen.

Blandt andre har det meget Macron-kritiske forbund CGT ikke har underskrevet aftalen og opfordrer i stedet sine medlemmer til at demonstrere i dag.

Således vil der både være klapsalver og protestråb at høre i Frankrigs hovedstad i dag, når landet fejrer en på alle måder forunderlig Bastilledag, hvor der for første gang i 40 år ikke vil være militærparade på Avenue des Champs Elysées, men ‘blot’ opvisning på Concordepladsen med 2.200 deltagere – og ikke mindst dagens hædersgæster:

De franskmænd, der kæmpede hårdest, da coronakrisen ramte hårdest.

Facebook
Twitter