Mere end 10.000 evakueret i Moskva efter bombetrusler

En bølge af falske bombetrusler har ramt Rusland de seneste dage, skriver mediet Bloomberg.

En sikkerhedsvagt blokerer indgangen til et shoppingcenter efter adskillige telefoniske bombetrusler har ramt Moskva. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Flere end 10.000 personer er onsdag eftermiddag blevet evakueret fra blandt andet shoppingcentre, banegårde og universiteter i Moskva.

Det sker, efter at der er kommet en række bombetrusler "næsten samtidig", oplyser beredskabstjenesten ifølge det russiske medie RT til nyhedsbureauet Tass.

- Tyve steder bliver i øjeblikket evakueret, og flere end 10.000 personer er blevet eskorteret ud - selv om det specifikke tal stadig mangler at blive bekræftet, udtaler en kilde fra beredskabstjenesten til Tass.

- Det ser ud til, at der er tale om telefon-terror, men vi bliver nødt til at tjekke beskedernes troværdighed.

Opkaldene begyndte cirka samtidig, tilføjer kilden ifølge RT, og de er fortsat, efter at evakueringerne blev iværksat. Beredskabstjenesten og politibetjente med hunde er rykket ud og undersøger nu bygningerne, hvor billeder viser, at folk står stimlet sammen og venter.

Trusler har stået på i to døgn

Finansmediet Bloomberg skriver, at en bølge af falske bombetrusler har ramt Rusland de seneste to døgn. Ligesom i Moskva er det universiteter, skoler og butikker - men også rådhuse, der er ofre for truslerne.

Op mod 45.000 blev evakueret tirsdag i 22 byer, skriver nyhedsbureauet Ria ifølge Bloomberg.

Der har været foretaget evakueringer i byer over hele landet - både i Sibirien og ved Østersøen.

- Vi har aldrig oplevet noget som det her før, det er 100 procent organiseret telefon-terror, siger Frants Klintsevitj, der er viceleder af forsvarskomitéen i parlamentets overhus, til Bloomberg.

- Det eneste mål er at sætte gang i en skadelig proces, at skabe panik. Det er muligt, at det kan være forberedende arbejde i forbindelse med et seriøst terrorangreb, tilføjer han.

De anonyme opkald kommer fra et internetsystem og kan ikke spores nemt, skriver Bloomberg.

Ifølge RT kan en falske bombealarmer straffes med op til fem år i fængsel.

/ritzau/