Mere end 600.000 fordrevne syrere vender hjem

Tallet af fordrevne syrere overgår dog stadigvæk rekordtallet for de mange hjemvendte.

Af de mere end 600.000 fordrevne syrere, vendte 405.000 af dem tilbage til Aleppo. (Foto: George Ourfalian © Scanpix)

Siden nytår er mere end 600.000 fordrevne syrere vendt hjem, viser tal fra FN's migrationskontor, IOM.

Det er ligeså mange som i hele 2016.

Langt de fleste af de hjemvendte er internt fordrevne, og størstedelen af dem - 67 procent - vendte tilbage til storbyen Aleppo.

Generalsekretær for Dansk Røde Kors Anders Ladekarl besøgte den østlige del af byen i foråret. Det er denne del af byen, der har været genstand for heftige kampe mellem oprørere og regeringsstyrker. Her var han vidne til, at cirka tusind mennesker vendte hjem om dagen.

- Det er en fuldstændigt ødelagt bydel, folk vender hjem til. Der er ikke et eneste vindue tilbage. Der er ingen sanitet, el eller varme. Det, de vender hjem til, er skallen af deres tidligere huse, siger Anders Ladekarl.

Sajjad Malik, der er FN's Flygtningehøjkommissariats repræsentant i Syrien, sagde i januar til Reuters:

- De huse, som folk vender tilbage til, har ikke døre eller vinduer. Nødhjælp er afgørende for at forhindre flere dødsfald.

Mens 84 procent af de hjemvendte har opholdt sig andre steder i Syrien, er en del også vendt hjem fra Tyrkiet, Libanon, Jordan og Irak.

Langt de fleste mennesker, som Anders Ladekarl så vende hjem havde opholdt sig i den vestlige del af den kæmpestore by Aleppo. Men selv om den del ikke har været lige så hårdt ramt af borgerkrigen, har livet for de mange fordrevne heller ikke været let her.

- Tilværelsen der var langt værre end at vende hjem og forsøge at genopbygge, hvad de havde før, siger Anders Ladekarl.

Flere flygter end vender hjem

Tal fra IOM viser, at 83 procent af de hjemvendte har adgang til mad, mens kun 41 procent har adgang til rent drikkevand.

- Mange er de hjemvendte har desperat brug for hjælp, siger Anders Ladekarl og tilføjer:

- Vi har sat hundredvis af kæmpe vandtanke op, og vi leverer varm mad. Vi giver tæpper og madrasser, og vi har etableret små tømrerværksteder. ​

Selvom rekordmange syrere vender hjem, er antallet syrere, der bliver fordrevent højere. Mens 600.000 vendte hjem, blev mere end 800.00 fordrevet, ifølge IOM. Mange af dem anden eller tredje gang. Mere end seks millioner syrere er i øjeblikket internt fordrevent i Syrien.

Ud af de mange hjemvendte i år er over 20.000 af dem allerede blevet fordrevet igen. Det betyder, at omkring 10 procent af dem, der vender hjem, ender med at måtte flygte igen.

Rettelse: Det fremgik tidligere af citatet fra Sajjad Malik, der er FN's Flygtningehøjkommissariats repræsentant i Syrien, at der er en ekstrem kulde i Syrien. Citatet er fra januar og er derfor ikke relevant i denne sammenhæng.