Mere end en halv million briter ramt af "pingdemic" på en uge: Flere personalegrupper undtaget krav om isolation

Tusindvis af briter bliver fritaget for krav om isolation - selvom de har været nær en person, der er testet positiv for corona.

Manglende medarbejdere og tomme hylder i supermarkeder rundt om i Storbritannien har nu bevirket, at kravet til isolation i ti dage bliver lempet.

Tomme hylder i supermarkedet og barer, der ikke kan åbne, fordi der simpelthen ikke er personale nok.

Mere end 600.000 briter måtte nemlig i ugen op til den 14. juli gå i isolation, efter at have fået en besked fra covid 19-app'en, som det britiske svar på Sundhedsstyrelsen, NHS, står bag. App'en fortæller, når man har været i nærheden af nogen, som er testet positiv for coronavirus, og bliver man "pinget", skal man gå i ti dages isolation.

Det har fået rekordmange til at isolere sig, men den store stigning af tilfælde i den såkaldte "pingdemic" får nu konsekvenser.

For det duer ikke, at der ikke er personale nok til eksempelvis at fragte varer til butikkerne, og derfor har den britiske regering besluttet at undtage en række grupper fra isolationskravet.

Det gælder blandt andet i sundheds-, transport- og energisektoren, hvor udvalgte medarbejdergrupper ikke længere skal isolere sig, selvom de er blevet “pinget” af covid-19 app’en, skriver The Guardian.

I stedet har regeringen fremlagt en slags pilotprojekt, hvor medarbejdere i stedet skal testes dagligt og kan fortsætte arbejdet, hvis de tester negativ for coronavirus - også selvom de ifølge app'en har været i nærheden af nogen, som er testet positiv.

I forvejen er medarbejdere i visse områder, der er betegnet som "kritiske", fritaget for isolationskravet.

Det er ikke, fordi folk hamstrer, at der pludselig ser sådan her ud i flere britiske supermarkeder, men simpelthen fordi der ikke er hænder nok til at sikre, at varerne havner på hylderne:

Tomme butikshylder

Den seneste uges høje antal af personer, der er gået i isolation har været til stor debat i Storbritannien, og manglen på hænder har været har fået nogle virksomheder til at begrænse deres åbningstider eller helt holde lukket.

Billederne af de mange tomme butikshylder har da også givet anledning til bekymring hos handelsminister Kwasi Kwarteng, der i går samtidig understregede:

- Jeg vil ikke have, at folk får indtryk af, at alle hylder i alle supermarkeder er tomme. Det er ikke tilfældet, men vi er bekymrede over tilfælde af manglende varer og kigger på forsyningskæden i de kritiske industrier og tager bestik af situationen.

  • Der er ikke meget på hylderne her i et supermarked i London. (Foto: Andy rain)
  • I ugen op til den 14. juli steg antallet af covid-19-tilfælde i Storbritannien til det højeste, det har været siden midten af januar, med mange tusinder, der sidder i isolation. (Foto: Andy rain)
  • Billederne som dette fik i går handelsminister Kwarteng til at sige, at regeringen var "bekymret" over udviklingen. (Foto: Facundo Arrizabalaga)
1 / 3

Kendte kæder som eksempelvis Sainsbury's har da også forsøgt at nedtone omfanget af problemet, selvom man her erkender, at man ikke altid kan levere de produkter, kunderne efterspørger.

Risikerer manglende tillid til app'en

Bekymringen over de mange isolationstilfælde har spredt sig og affødt kritik fra blandt andet den tidligere sundhedsminister Jeremy Hunt, efter meldinger om at folk er begyndt at slette den pågældende app for at undgå at blive “pinget”.

App'en fra den britiske sundhedsstyrelse, NHS, sendte alene fra den 8. den 14. juli besked ud til 607.486 personer i England og Wales. (Foto: Jason Cairnduff)

Hunt advarede mod en stigende skepsis i brugen af app'en og har opfordret til, at man skrotter det ti dage lange isolationskrav for folk, der har modtaget to vaccinationsstik mod, at man i stedet isolerer sig, indtil man tester negativ.

- Ellers risikerer vi at miste opbakning til det her meget, meget vigtige våben mod virusset, lød det i går fra den tidligere sundhedsminister.

Det er ikke et krav at downloade den pågældende app, som mere end 10,4 millioner allerede har downloadet. Den fungerer via bluetooth-teknologi, men har blandt andet fået kritik for at være for følsom ved eksempelvis gennem en væg at identificere en nabo som nærkontakt.

I alt har app'en ifølge NHS' egen data udsendt omkring fire millioner notifikationer ud siden december.

Først den 16. august frafalder isolationskravet til personer, der har modtaget to vaccinationsstik.

Facebook
Twitter