Mere valgfrihed for for ældre og ved genoptræning

Regeringen vil tillade valg af privat genoptræning, hvis der går mere end syv dage fra udskrivning.

Fire ministre står bag udspillet 'Frit valg - bedre sammenhæng'. De er fra venstre børne- og socialminister, Mai Mercado (K), ældreminister Thyra Frank (LA), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V). (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

I nogle kommuner går der fire dage fra hospitalsudskrivning til genoptræningen begynder, mens det er andre kommuner er 30 dage.

Regeringen mener ikke, at den store forskel er rimelig, og derfor vil alle i et nyt regeringsudspil frit kunne vælge en anden leverandør, hvis genoptræningen ikke begynder inden for syv dage.

Udspillet hedder 'Frit valg - bedre sammenhæng', og fire ministre står bag. Der er tale om en forsøgsordning i fire år.

- Alle har en ret til hurtigst muligt at kunne begynde den vej tilbage til hverdagen, som genoptræningen betyder. Ventetiden er kostbar for patienten – og for alle kommuner skal den ned på en uge, siger sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V).

Når det gælder ældreområdet, skal ældre i eget hjem kunne vælge, om maden skal komme fra den eksisterende madordning eller den lokale slagter, siger ældreminister Thyra Frank (LA).

Flere end hver tredje ældre har i dag valgt hjemmehjælp fra en privat leverandør. En forsøgsordning vil nu betyde, at den private hjemmehjælp også kan stå for rehabilitering i forbindelse med sygdom eller skader. - Det giver kontinuitet og tryghed, hvis man kan få lov til at holde fast i, at det er den samme person, der kommer og hjælper én. Ikke mindst i en situation, hvor man måske er skrøbelig efter et fald eller sygdom, siger hun.

/ritzau/