Merkel afviser Trumps Nato-krav: Halvanden procent er nok

Den amerikanske præsident har bedt flere lande, heriblandt Tyskland og Danmark, om at øge deres forsvarsbudgetter.

Kansleren (t..)) og præsidenten (t.h.) fordybet i samtale under det seneste G7-topmøde, som fandt sted i Quebec, Canada. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Den tyske kansler, Angela Merkel, har ikke tænkt sig at efterkomme den amerikanske præsident, Donald Trumps, ønske om at øge Tysklands forsvarsbudget til to procent af bruttonationalproduktet.

I hvert fald ikke lige foreløbig. Det udtrykte hun i dag over for medlemmerne af det tyske parlament.

Udmeldingen kom, efter at hun, på lige fod med flere andre ledere af Nato-medlemlande, har modtaget et personligt brev fra Donald Trump, hvori han beder Tyskland om at nå målsætningen på de to procent.

- Sammenlignet med hvad andre betaler i forhold til deres bruttonationalprodukt, bruger vi ikke nok, og derfor har vi forpligtet os til at øge vores forsvarsbudget med op til 1,5 procent af vores bruttonationalprodukt inden 2025, lød det i dag fra kansleren.

En pålidelig partner

Men det er stadig ikke nok, mener Donald Trump, som har sendt breve ud til de 13 NATO-lande, der ikke har givet løfter om at forhøje forsvarsudgifterne til to procent af BNP inden 2024 - heriblandt Danmark.

To procent er den målsætning, Nato sætter for medlemslandenes forsvarsbudgetter.

Statsminister Lars Løkke Ramussen meddeler i en skriftlig kommentar til brevet fra Trump, at "Danmark tager et stort ansvar i forhold til det internationale generelt, og i forhold til Nato i særdeleshed".

Det mener Angela Merkel også, at Tyskland gør:

- Jeg vil gerne gøre det klart, at Tyskland er en pålidelig partner inden for NATO. Vi er nummer 2 i at levere tropper og deltage i missioner, og Tyskland vil fortsat være en pålidelig NATO-partner, siger hun i parlamentet i dag.

Danmarks forsvarsbudget kommer med det nye forsvarsforlig til at udgøre 1,3 procent af bruttonationalproduktet.

FacebookTwitter