Merkel: Der bliver ingen græsk aftale for enhver pris

Den tyske kansler tøver med at love en aftale med Grækenland. Den græske premierminister tror derimod, at det er muligt at nå en aftale i aften. Nerverne er stadig højspændte.

- Det er vigtigt at afveje fordele og ulemper over for hinanden - både af hensyn til Grækenlands fremtid, men også af hensyn til eurozonens fremtid, siger Angela Merkel søndag. (Foto: © THIERRY CHARLIER, Scanpix)

Tyskland vil ikke lave en aftale om at åbne forhandlinger om en ny støtteordning for Grækenland for enhver pris.

Det fastslog forbundskansler Angela Merkel, da hun søndag eftermiddag ankom til det andet eurotopmøde i Bruxelles om den græske gældskrise på mindre end en uge.

- Der bliver ikke en aftale for enhver pris. Jeg ved, at nerverne er på højkant, men det er vigtigt at afveje fordele og ulemper over for hinanden - både af hensyn til Grækenlands fremtid, men også af hensyn til eurozonens fremtid, sagde Merkel.

Merkel har mistet tilliden

Hun siger, at situationen for den græske økonomi er blevet meget værre gennem de seneste måneder, men endnu værre er den mistede tillid mellem parterne gennem de seneste måneder.

Ved ankomsten til eurotopmødet siger Angela Merkel, at det ikke ser ud til, at eurozonens finansministre bliver enige om at anbefale at starte forhandlinger om en ny græsk støtteordning på nuværende tidspunkt.

- Det kan heller ikke undre, for det ser meget svært ud, siger hun og lader forstå, at resultatet af eurotopmødet er et åbent spørgsmål.

Tsipras tror på aftale i aften

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, er derimod optimistisk og "klar til endnu et kompromis", melder han forud for et krisemøde mellem eurozonens 19 ledere søndag i Bruxelles.

- Jeg er her klar til endnu et kompromis. Det skylder vi den europæiske befolkning, som vil have et samlet Europa og ikke et delt. Vi kan få en aftale i aften, hvis alle parter ønsker det, sagde han på vej ind til mødet.

Mødet mellem eurozonens 19 ledere begyndte klokken 16, hvor de endnu en gang skal diskutere den græske gældskrise.

Afgørende forhandlinger i dag

Eurolandenes finansministre genoptog tidligere søndag forhandlingerne om, hvorvidt man skal sige ja eller nej til at gå i gang med at forhandle om en tredje lånepakke til kriseramte Grækenland.

Forhandlingerne begyndte lørdag, men efter næsten ni timer blev de afbrudt omkring midnat natten til søndag for at blive genoptaget søndag klokken 11.

Finansministrenes møde er stadig i gang, mens eurolandenes stats- og regeringschefer er ved at ankomme til topmøde.

/ritzau/