Merkel efter skudangreb i Hanau: 'Racisme er en gift. Had er en gift'

Den tyske kansler fordømmer angrebet, der har kostet mindst ti personer livet.

Det er stadig en masse uklarhed omkring det skudangreb i Hanau, der har kostet mindst ti personer livet.

Men den tyske kansler, Angela Merkel, var meget klar i mælet, da hun for kort tid siden tog skarp afstand fra den racisme, som efterforskerne foreløbig mistænker er motivet for den formodede 43-årige gerningsmand.

- Racisme er en gift. Had er en gift. Denne gift er ansvarlig for alt for mange forbrydelser, lød det fra kansleren for kort tid siden.

Hun understregede, at efterforskningen stadig er i gang og at der derfor er mange usikkerheder:

- Det er stadig for tidligt at sige, hvad baggrunden for hændelsen er, men vi vil gøre alt, vi kan, for at forklare, hvad der er sket. Det er en ekstrem trist dag for vores land. Den dybe smerte man i Hanau i dag føler over så mange menneskers voldsomme død, den føler jeg, og den føler man rundt om i landet, sagde kansleren.

Kritik fra islamiske foreninger og politikere

Angrebene fandt sted i går aftes omkring klokken 22, hvor der blev skudt mod to vandpibecafeer i den centrale del af byen Hanau i delstaten Hessen.

Den formodede gerningsmand blev senere fundet død på sin bopæl. Specialstyrker fandt også her liget af mandens 72-årige mor. Begge personer var påført skud, og en pistol blev fundet i gerningsmandens besiddelse.

Her til formiddag meddelte indenrigsminister i Hessen, Peter Beuth, at efterforskningsholdet arbejder ud fra en formodning om, at motivet var "xenofobisk".

Både politikere og flere islamiske foreninger i Tyskland har grebet til Twitter og udtrykt forargelse over, hvad det, de mener, er et tydeligt angreb udsprunget af en ekstrem højrefløj. Blandt dem SPD-leder Saskia Esken, der har skrevet:

- Hvilken frygtelig hændelse i Hanau. Alt for længe har vi undladt at kalde det, præcis hvad det er: Højrefløjsterrorisme i Tyskland.

Fra de fire største islamiske foreninger i Tyskland bliver der opfordret til, at der skal gøres mere i bekæmpelsen af højrefløjsekstremisme, og den melding har fået opbakning fra afgående CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer.

- Voldelige handlinger drevet af højrefløjsekstremisme må ikke blive overset, vi skal sammen og afvise det, sagde hun tidligere i dag.

FDP-leder Christian Lindner opfordrer til at gå på gaden i Berlin og demonstrere mod "had, xenofobi og vold".

- Den formodede racistiske terror i Hanau ryster mig. Vores tanker er hos ofrene og deres familier. Vi må alle konfrontere højrefløjsekstremisme med samme beslutsomhed, skriver han på Twitter.

Kansler Angela Merkel aflyste tidligere i dag et besøg til byen Halle, en by, hvor der så sent som i oktober, blev dræbt to personer i et antisemitisk angreb.