Tema Regeringskrise i Tyskland

Merkel: Jeg forhandler med FDP og De Grønne

En såkaldt Jamaica-koalition har aldrig før været afprøvet på nationalt niveau i Tyskland. Merkel vil forsøge.

Angela Merkel bekræfter officielt, at hun nu forhandler med FDP og De Grønne i forsøget på at lave en regeringskoalition. (Foto: Felipe Trueba © Scanpix)

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, indleder drøftelser med partierne FDP og De Grønne om at danne en koalitionsregering oven på valget til Forbundsdagen.

Det meddelte Merkel officielt lørdag. Her mødtes hun med unge medlemmer af hendes kristenkonservative parti CDU og det bayerske søsterparti, CSU, i Dresden.

Koalitionen kaldes en Jamaica-koalition. Den består - ud over liberale FDP og miljøpartiet De Grønne - af CDU/CSU.

Navnet henviser til partiernes farver - sort, gul og grøn - der er de samme som i Jamaicas flag.

Der er på nationalt niveau aldrig før blevet dannet en regering bestående af disse partier i Tyskland.

En vanskelig øvelse

Og Angela Merkel har da også erkendt, at det bliver en vanskelig øvelse at lave en koalitionsaftale.

Aftalen skal udlægge, hvilke politikker og reformer koalitionen vil følge i de kommende fire år.

Ud over det beslutter koalitionen også, hvilke partier der skal styre de magtfulde ministerier - som eksempelvis finans- og udenrigsministeriet.

Søndag skal Merkel ifølge nyhedsbureauet AP tale med CSU.

Søsterpartiet, der er mere konservativt end CDU, har presset på for at få sat en grænse på antallet af indvandrere per år.

Kravet er opstået på baggrund af flygtningekrisen i 2015, hvor flygtninge væltede ind i Europa. Alene i Tyskland er mere end én million asylansøgere ankommet siden.

Forbundskansleren har forud for drøftelserne med CSU sagt, at hun ikke mener, der er mulighed for at lave en grænse ud fra tysk lovgivning.

Jamaica-koalitionen blev Merkels eneste mulighed, da den hidtidige regeringspartner, socialdemokratiske SDP, trak sig oven på et historisk valgnederlag. Partiet vil i stedet i opposition.

Men også CDU tabte en stor andel af vælgerne ved valget. Flere valgte i stedet at sætte deres kryds ud for det indvandringskritiske parti, Alternative für Deutschland, der for første gang kom i parlamentet.

/ritzau/dpa