Tema Regeringskrise i Tyskland

Merkel tager første skridt til ny regering

- Det var gode meningsudvekslinger. Frem for alt præget af gensidig respekt, siger topleder fra CSU.

Kansler Angela Merkel med flere af partilederne inden de første forhandlinger om den nye tyske regering, der forventes på plads om nogle uger. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

Forbundskansler Angela Merkels konservative kristelige demokrater og det liberale, erhvervsvenlige parti De Frie Demokrater (FDP) betegner deres første forhandlinger om en ny regeringskoalition som "konstruktive."

- Det var gode meningsudvekslinger. Sommetider meget behagelige, men frem for alt præget af gensidig respekt, siger Andreas Scheuer, som er generalsekretær i det bayerske parti CSU - søsterparti til Merkels CDU.

Partiernes repræsentanter forhandlede i to timer ved de første forhandlinger, som senere også skal omfatte Miljøpartiet De Grønne.

Den nye koalition, som er den første i Tyskland på nationalt plan, der vil bestå af tre partier, ventes at først at komme på plads om mange uger. Alle skal nå til enighed om alt fra indvandring over EU-reformer til klimapolitik.

Forhandlingerne indledes på et tidspunkt, hvor Merkels greb om magten synes at være svækket efter forbundsdagsvalget i september, hvor hendes parti mistede terræn. CDUs tilbagegang blev tydeliggjort igen ved et delstatsvalg i Niedersachsen i weekenden.

En koalition mellem de tre partier kaldes en Jamaica-koalition, hvilket henviser til partiernes farver - sort, gul og grøn - der er de samme som i Jamaicas flag.

Alexander Dobrindt, der forhandler for CSU, bemærkede inden forhandlingerne, at "hvis du begiver dig ud på en rejse til Jamaica, kan du forvente oprørte vande".

CSU har længe kritiseret Merkels beslutning om at lade en million asylansøgere komme til landet under flygtningestrømmen.

Jürgen Trittin, der forhandler på vegne af partiet, har advaret om, at store krav på flygtningeområdet kan skabe "massive forhindringer".

/ritzau/AFP