Merkel valgt til tysk kansler

Den tyske forbundsdag har valgt Angela Merkel til ny kansler. 397 ud af 612 forbundsdagsmedlemmer stemte for Merkel, som er Tysklands første kvindelige kansler.

Angela Merkel modtog beviset på sin kanslerpost fra præsident Horst Köhler i Charlottenburg Slot tidligere i dag. (© Scanpix)

Den tyske forbundsdag har valgt Angela Merkel til ny kansler.

397 ud af 612 forbundsdagsmedlemmer stemte for Merkel, som er Tysklands første kvindelige kansler. Den 51-årige CDU-formand havde brug for at opnå 308 stemmer ved den historiske afstemning. 202 stemte nej og 12 blankt, mens en stemme var ugyldig.

De tre små oppositionspartier FDP, Venstrepartiet og De Grønne råder tilsammen kun over 166 stemmer mod regeringspartiernes 448. Den nye regeringschef fik som ventet ikke fuldstændig opbakning i sin egen lejr. Det skyldes intern utilfredshed med regeringssamarbejdet mellem de hidtidige politiske modstandere.

Både CDU's og SPD's gruppeformænd, Volker Kauder og Peter Struck, talte dog bagefter om et godt resultat.

Ikke fuld opbakningDa Lammert offentliggjorde afstemningsresultatet, rejste forbundsdagsmedlemmerne sig spontant og hyldede Merkel med et stort bifald, mens den nu forhenværende forbundskansler, Gerhard Schröder, var en af de første til at lykønske den smilende Merkel.

Den hemmelige afstemning foregik ved en kompliceret procedure, hvor samtlige forbundsdagsmedlemmer skulle afgive deres stemme i stemmebokse.

Angela Merkel, der nu ikke blot er den første kvinde, men også den første østtysker og første naturvidenskabelige akademiker i kanslerstolen, tog efterfølgende til Slottet Charlottenburg, hvor forbundspræsident Horst Köhler overrækker hende udnævnelsesdiplomet.

Stærkt signal for mange kvinderOgså Forbundsdagens formand, Norbert Lammert var klar med en lykønskning til Merkel

- De er nu den første demokratisk valgte kvindelige regeringschef i Tyskland. Det er et stærkt signal for mange kvinder og sikkert også for mange mænd.

Efter en frokost med sin nærmeste familie bliver Merkel tirsdag eftermiddag taget i ed som kansler, hvorefter hendes ministre ligeledes tages i ed, og den første tyske samlingsregering i 36 år er en realitet.

FacebookTwitter