Merkel vil ikke længere være partiformand

Hun bliver dog siddende som forbundskansler, men det bliver hendes sidste periode, siger hun.

Rygterne har svirret hele formiddagen.

Og nu bekræfter Angela Merkel det selv:

- Jeg søger ikke om genvalg som CDU-formand, siger hun i dag på et pressemøde, som kommer efter endnu et sviende nederlag for partiet ved et delstatsvalg i Hessen i går.

Hun skulle have genopstillet som formand, når der til december er partikongres i Hamborg.

Merkel bliver siddende som kansler perioden ud, men har ikke i sinde at stille op igen.

- Denne fjerde periode er min sidste som tysk kansler, siger hun og uddyber.

- Jeg stiller ikke op som kanslerkandidat ved forbundsvalget i 2021, og jeg stiller heller ikke op som kandidat til forbundsdagen eller til noget andet politisk embede.

Beslutningen kommer som en overraskelse for flere eftersom Merkel tidligere har udtalt, at formandsposten og kanslerembedet går hånd i hånd.

Katastrofale meningsmålinger

Beslutningen kommer efter to skuffende valg for hendes parti.

Senest i går i delstaten Hessen, hvor CDU gik tilbage med mere end 11 procentpoint. Og også for to uger siden ved valget i Bayern, hvor CDU's bayerske søsterparti, CSU, gik tilbage med mere end 10 procentpoint.

De dårlige resultater på lokalt plan flugter med katastrofale meningsmålinger for regeringen på nationalt plan.

Ifølge de seneste målinger er både den konservative union bestående af CDU/CSU samt socialdemokraterne fra SPD svagere end nogensinde.

En måling fra den 11. oktober viser, at CDU/CSU er nede på 26 procents tilslutning mens SPD er helt nede på 15 procent.

- Regeringen har mistet tillid, siger Merkel i dag på pressemødet.

Og denne beslutning er en direkte konsekvens af den ringe tilslutning, bekræfter hun og tager samtidig det fulde ansvar for den dårlige start hendes regering har fået.

- Det er på tide at begynde et nyt kapitel, siger hun på pressemødet.

Et stormfuldt år

Merkel har stået i spidsen for det konservative CDU siden 2000, og har været forbundskansler siden 2005.

Ved sidste års valg til forbundsdagen var det med det yderste af neglene, at Merkel sikrede sig sin fjerde regeringsperiode. Over fem måneder tog det for Merkel at få en regeringsaftale i hus med sin bayerske alliancepartner CSU og socialdemokraterne fra SPD.

Og det har været syv stormfulde måneder for den sort-røde regering, som adskillige gange har været på randen af kollaps.

Især uenigheder om asylpolitikken mellem Merkel og socialdemokraterne på den ene side - og CSU-indenrigsminster, Horst Seehofer, på den anden har truet regeringens eksistens.

Posterne er før delt op

Det er ikke første gang, at en kansler frasiger sig formandsposten i sit parti.

Merkels forgænger, socialdemokraten Gerhard Schröder, lavede samme manøvre, da han i 2004 trådte tilbage som formand – men blev siddende som kansler. Året blev han dog tvunget til at udskrive nyvalg.

Ifølge tyske medier, har en række fremtrædende CDU-politikere allerede meldt sig på banen som kandidater til formandsposten.