Merkels afløser skal stoppe vælgerflugt efter flygtningekrisen

Formanden for det tyske parti CDU skal have samlet sit parti, lyder det fra DR's Tysklands-korrespondent.

Det tyske regeringsparti CDU's nye formand, Annegret Kramp-Karrenbauer står over for lidt af en opgave. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)

Det kan godt være, hun allerede er blevet kendt som "Mini-Merkel".

For hendes politik minder om kanslerens.

Og hun blev også kørt i stilling til sit nye job af Angela Merkel selv.

Men tidligere i dag slog den nye CDU-formand med det mundrette navn, Annegret Kramp-Karrenbauer, fast:

- Folk ser mig som en kopi, mere af det samme. Men jeg fortæller jer nu, at jeg står her som min egen person med egne holdninger.

Den første udfordring for den nyvalgte formand bliver i første omgang også at få samlet fløjene i sit parti, der har haft samlet sig om tre forskellige kandidater, som har kæmpet om at overtage formandsposten efter Angela Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer sammen med modkandidaterne Jens Spahn (tv.) og Friedrich Merz (th.) efter hun i dag vandt formandsposten. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)

DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter, forventer at se en moderat justering af CDU's politik i en mere borgerlig retning, men dog stadig med en mere midtsøgende kurs, end hvis formandsposten var gået til den liberalkonservative Friedrich Merz eller til nationalkonservative Jens Spahn.

Vælgerflugt til begge sider

Opgaven for AKK - som hun kaldes - bliver ikke mindst at få ryddet op efter Merkels udlændingepolitik, der i den grad har kastet partiet ud i et politisk stormvejr og ført til, at det har tabt vælgere til både venstre og til højre, til det stærkt indvandrekritiske Alternative für Deutschland.

- Mange af de konservative kernevælgere, som er gået til AfD i vrede og frustration over Merkels kurs i og efter flygtningekrisen, føler sig ekstremt provokerede af personen Angela Merkel. Og især dem får AKK svært ved at overbevise om, at hun ikke bare er Merkels forlængede arm, siger Michael Reiter.

Utilfredsheden over Merkels udlændingepolitik er vokset og har sendt CDU's vælgere til det indvandringskritiske Alternative für Deutschland. (Foto: Ralph Orlowski © Scanpix)

Kigger man mod netop det højrenationale AfD er der ikke megen hjælp at hente med den mission. Umiddelbart efter valget af Annegret Kramp-Karrenbauer postede AfD-leder Alice Weidel et billede af sig selv med teksten "CDU har givet op. Kramp-Karrenbauer: Merkel 2.0".

Vanskelig balance

Annegret Kramp-Karrenbauer har dog under den flere uger lange valgkamp forsøgt at lægge lidt afstand til Merkel, blandt andet ved foreslå at sende kriminelle udlændinge ud af Schengen og forbyde dem at vende tilbage.

Men i sit forsøg på at holde sammen på partiet, balancerer AKK på en knivsæg, forklarer Michael Reiter.

- Hvis hun flytter CDU i en mere indvandringskritisk retning eller i en mere traditionel konservativ retning, risikerer partiet, at de midtsøgende vælgere, der er mere venstreorienterede, flygter mod De Grønne. Derfor skal hun nærmest gå i spagat for at appellere til begge grupperinger.

Tro kan bygge bro

Den 56-årige Kramp-Karrenbauer har ikke lagt skjul på, at hendes kristne tro er en vigtig del af hendes tilværelse, der blandt andet indebærer en daglig bøn.

C'et i CDU (Christlich Demokratische Union) er særligt vigtigt for hende, og netop her findes måske muligheden for at danne bro i partiet, lyder det fra Michael Reiter.

- Hun blev på partikongressen spurgt, om hvordan hun kunne appellere til miljøpartiet De Grønnes vælgere, og her talte hun om skabelsen og troen på, at jorden er noget, Gud har skabt, siger han og fortsætter:

- Med sit udgangspunkt i de kristne værdier, der sætter familien i højsædet, kan hun måske med sin socialpolitik måske også appellere til den hårdtarbejdende arbejder- og middelklasse. Så her er måske nogle fællesnævnere, som kan forene de konservative, siger han.

Kansler-klar i 2021

AKK har været en del af CDU siden 1981 og tjente som ministerpræsident i Saarland, inden hun af Angela Merkel blev udnævnt som partiets generalsekretær i februar og nu sætter sig i formandsstolen.

Spørgsmålet er, om hun kommer til at overtage kanslerposten også.

- Angela Merkel og Annegret Kramp-Karrenbauer fortsætter formentlig i parløb frem mod 2021, hvor Merkel træder tilbage, selvom det ikke er helt tydeligt mejslet i sten som tidligere, siger Michael Reiter og fortsætter:

- Jeg tror, AKK vil bruge de her tre år på at skærpe sin profil, blive mere kendt for tyskerne og finde nogle mærkesager, der kan gøre hende til Merkels efterfølger som kansler.

Facebook
Twitter