Merkels kommissær mod antisemitisme i Tyskland: Jeg forstår godt, hvorfor jøder vil flytte

Den tyske regering vil til bunds i den stigende antisemitisme i landet.

Tidligere på måneden gik mange tyskere på gaden med en kippa på hovedet for at vise deres modstand mod antisemitisme. (Foto: Markus Schreiber © Scanpix)

Det er ikke overraskende, at tyske jøder overvejer at forlade Tyskland, efter at der i den seneste tid har været en række antisemitiske episoder i landet.

Det er meldingen fra Felix Klein, som den tyske regering har udpeget til at gøre noget ved den stigende antisemitisme, som landets omkring 100.000 jøder oplever.

- Det er ganske forståeligt, at de, som frygter for deres børns sikkerhed, overvejer at forlade Tyskland, siger den nyudnævnte kommissær i et interview med den britiske avis The Observer.

- Jeg hører det fra mine egne jødiske venner. Vi bliver nødt til at gøre noget for at undgå det.

Angrebet med bælte

For to uger siden blev en 20-årig israeler angrebet med et bælte af en syrisk flygtning, der samtidig råbte "jøde" efter ham på arabisk, blot fordi han gik rundt i Berlin med en kippa på hovedet.

Israeleren optog angrebet på sin mobiltelefon, og videoen gik efterfølgende viralt og fik sat gang i en stor debat om forholdene for jøder i Tyskland.

Josef Schuster, der er formand for sammenslutningen af jøder i Tyskland, Zentralrat der Juden in Deutschland, opfordrede efterfølgende jøder til at tage kippaen af, hvis de befandt sig i byområder.

Og tidligere på måneden fik rap-duoen Kollegah und Farid Bang en prestigefyldte Echo-musikpris for deres seneste album, 'Jung, Brutal, Gutaussehend 3', der blandt andet indeholder sangen ’0815’.

Her rapper de om, at deres kroppe er ”mere markerede end Auschwitz-fangers’, og det mødte stor kritik, heriblandt fra det jødiske samfund i München og Bayern.

Kollegah und Farid Bang fik Echo-prisen for bedste Hip-Hop/Urban-udgivelse. Prisen var alene baseret på salgstal, og deres album har solgt mere end 200.000 stykker. (Foto: pool © Scanpix)

- Antijødiske fordomme er ikke kunst, lød det fra formanden, Charlotte Knobloch.

Debatten fik tidligere på ugen folkene bag prisuddelingen til helt at stoppe prisuddelingen.

- Echo-brandet er blevet så alvorligt belastet, at der er brug for en helt ny begyndelse, lød det efterfølgende.

'Anden form for antisemitisme'

Ifølge Felix Klein “har omkring 20 procent af alle tyskere antisemitiske holdninger”.

- Det er et tal, som har været stabilt i årevis og som ikke er faldet, siger han til avisen.

Ifølge den tyske kansler, Angela Merkel, er der opstået ”en anden form for antisemitisme” i landet, efter at mere end en million flygtninge fra Mellemøsten er kommet til Tyskland siden 2015.

Og Felix Klein advarer ifølge The Observer mod, at denne ”importerede antisemitisme” har fået ekstra meget gennemslagskraft på grund af de tusindvis af ultrakonservative muslimer, der bekender sig til salafisme-retningen inden for sunni-islam, som bor i Tyskland.

Felix Klein ønsker derfor at oprette et nationalt register over alle de forbrydelser, som bliver begået mod landets jøder.

Derudover har han ifølge Deutsche Welle opfordret til skrappere straffe over for kriminalitet, der har et antisemitisk afsæt.

Han begynder formelt set sit arbejde i næste uge.

Facebook
Twitter