Merkels mulige efterfølger forarger: 'Laschet griner, mens hele landet græder'

Mens tyskerne kæmper med konsekvenserne af oversvømmelser, får kanslerkandidat skarp kritik kort før valg.

CDU's leder og kanslerkandidat Armin Laschet (i midten) er kommet i modvind på grund af dette grineflip. (Foto: MARIUS BECKER © Ritzau Scanpix)

Billederne fra Erftstadt taler deres eget tydelige sprog.

Det er en af de tyske byer, der blev allerhårdest ramt, da de massive mængder regn tidligere på ugen fik vandet til at stige flere meter, få floder til at gå over deres bredder og skabe voldsomme mudderskred, der har hevet mange huse med sig.

  • Billedet her af Erfsstadt er gået verden rundt, efter de voldsomme oversvømmelser i Tyskland. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • Flere dage efter de kraftige regnbyger ramte, står vandet fortsat højt ved Erfstadt. Billedet er fra 17. juli. (Foto: Sebastien Bozon © Ritzau Scanpix)
  • Soldater fra det tyske militær går fra bil til bil og leder efter omkomne. Billedet er fra 17. juli. (Foto: Sebastien Bozon © Ritzau Scanpix)
  • Mange af beboerne i Erfstadt har mistet alt. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Oprydningsarbejdet i Erfstadt kommer til at tage lang tid, men regeringen har lovet, at den økonomiske hjælp er på vej. (Foto: Sebastien Bozon © Ritzau Scanpix)
1 / 5

Mindst 45 har mistet livet i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor flere fortsat er savnet og tusindvis af indbyggere har mistet alt.

Derfor var det langt fra en tilfældighed, at Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, besøgte Erfstadt i går sammen med Armin Laschet, der er ministerpræsident i netop Nordrhein-Westfalen og Kristendemokraternes, CDU, kandidat til at skulle efterfølge Angela Merkel som kansler.

Her mødte de lokale og redningsarbejdere, hvorefter de mødte pressen. Og mens hele den tyske verdenspresse havde mikrofonerne rettet mod Frank-Walter Steinmeier, stjal Armin Laschet billedet i baggrunden.

Mens Steinmeier med seriøs mine fortalte om oversvømmelsernes kolossale konsekvenser, stod Laschet i baggrunden og nærmest skraldgrinede.

Dette grin kan ende med at få store konsekvenser for Armin Laschets chancer for at blive kansler, skriver flere tyske aviser. (Foto: MARIUS BECKER © Ritzau Scanpix)

Fylder i medierne

Oversvømmelserne har fyldt alt i de tyske medier hele ugen, men nu har Laschets grin taget toppen hos mange af de tyske medier.

Det fortæller DR's journalist i Tyskland Rikke Gjøl Mansø.

- Det er en rigtig stor historie i Tyskland, og kritikken er meget skarp. Grinet bliver kaldt uanstændigt og skandaløst. Mange påpeger, at det er et spørgsmål om karakter og ikke bare et lille grin.

Delstaterne Nordrhein-Westfalen og delstaten Rheinland-Pfalz er nogle af de hårdest ramte områder i Tyskland.

Overskriften hos den store tyske avis Bild har for eksempel været 'Laschet griner, mens hele landet græder'.

Kort efter kritikken begyndte at hagle nedover ministerpræsidenten, lagde han sig ellers fladt ned og undskyldte. På Twitter skrev han i aftes:

- Jeg takker forbundspræsidenten for hans besøg. De ramtes skæbne ligger os på sinde, og vi har hørt om dem i mange samtaler. Så meget desto mere beklager jeg det indtryk, der opstod i en samtalesituation. Det var upassende, og jeg beklager.

I videoen her kan du se nogle af ødelæggelserne i Erfstadt.

Ros for krisehåndtering

Kritikken af Armin Laschet kommer efter flere dage, hvor han ellers er blevet rost i medierne for sin krisestyring og håndtering af katastrofen i hans delstat, Nordrhein-Westfalen, fortæller Rikke Gjøl Mansø.

- Han var en af de allerførste til at trække i gummistøvlerne og komme ud og besøge de berørte områder, takke redningsmandskabet og lytte til folks historier. Helt som det forventes af ikke bare en ministerpræsident, men også af en mulig ny kansler.

Frank-Walter Steinmeier (venstre) og Armin Laschet mødtes med beredskabet i Erfstadt i går. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Ifølge Rikke Gjøl Mansø forsvarer hans støtter ham også med rosen af hans håndtering og siger, at det var en dum fejl. Og så fremhæver de, at Frank-Walter Steinmeier faktisk også stod og smilede, da Armin Laschet stod foran mikrofonerne.

Men ifølge mange af de tyske medier kan skaden allerede være sket for Laschet. Torsten Krauel, der er politisk kommentator for det tyske medie Welt, skriver blandt andet:

- Det øjeblik viser, at CDU-chefen endnu ikke har taget de normer og standarder, en kanslerkandidat skal have, til sig. Netop det beskriver Angela Merkel, når hun taler om sit embedes største byrder, som noget af det allersværeste – at man altid og overalt skal bevare selvbeherskelsen, at man aldrig kan vise følelser spontant, heller ikke når presset er lettet, og man har lyst til at grine af lettelse, og for Armin Laschet har de forgangne 72 timer været ét stort pres.

Derfor er timingen frem mod det tyske parlamentsvalg den 26. september uheldig.

- Flere medier skriver, at han nærmest er diskvalificeret som kansler, fordi en kansler netop skal være den her bredt favnende karakter, siger Rikke Gjøl Mansø.

I alt har mindst 156 personer mistet livet efter oversvømmelserne i Tyskland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk