Meteorolog om hedebølge over Europa: 'Helvede er på vej'

Tusindvis af feriedanskere sætter kursen sydpå, hvor temperaturen vil nå over 40 grader.

Sommerferien er lige om hjørnet og starter for alvor på fredag, hvor over 100.000 passagerer forventes at stige ombord på et fly i Københavns Lufthavn.

Afsted mod varmere himmelstrøg i manges tilfælde, men flere danskere vil nok alligevel blive overrasket over, hvor varmt det er på deres yndlingsferiedestinationer.

En regulær hedebølge er nemlig under opsejling i lande som Frankrig, Italien og Spanien, hvor myndigheder ifølge The Guardian lige nu opfordrer børn og ældre til at blive indendørs for at undgå dehydrering og hedeslag.

I den kommende uge kan termometrene flere steder ramme 40 grader celsius eller derover, vurderer meteorologer.

Det skyldes en varm luft, der i øjeblikket bliver blæst ind over Europa fra Sahara i det nordlige Afrika.

Helvede på jorden: Åbner 'kølerum' og swimmingpools

Hårdest ramt er den sydlige del af Europa, hvor temperaturerne nogle steder har oversteget 30 grader.

- Helvede er på vej, lød den korte vejrmelding fra den spanske tv-meteorolog Silvia Laplana i går på Twitter.

I store dele af Spanien ventes temperaturerne i løbet af ugen at nå 42 grader. På grund af høj luftfugtighed vil det dog nærmere føles som 47 grader, siger eksperter.

Også i Paris vokser bekymringerne, da temperaturerne ventes at overstige 40 grader i slutningen af ugen. Lige nu ligger de på 34 grader.

  • I Paris søger indbyggerne mod diverse vandkilder for at blive kølet af. Temperaturerne har oversteget 30 grader, og det ventes, at de kan nå op på 40, inden ugen er omme. Frankrig oplevede i 2003 en slem hedebølge, hvor 15.000 mennesker døde. Hovedsageligt ældre. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © Scanpix)
  • I Paris søger indbyggerne mod diverse vandkilder for at blive kølet af. Temperaturerne har oversteget 30 grader, og det ventes, at de kan nå op på 40, inden ugen er omme. Frankrig oplevede i 2003 en slem hedebølge, hvor 15.000 mennesker døde. Hovedsageligt ældre. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)
  • I Paris søger indbyggerne mod diverse vandkilder for at blive kølet af. Temperaturerne har oversteget 30 grader, og det ventes, at de kan nå op på 40, inden ugen er omme. Frankrig oplevede i 2003 en slem hedebølge, hvor 15.000 mennesker døde. Hovedsageligt ældre. (Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT © Scanpix)
  • I Paris søger indbyggerne mod diverse vandkilder for at blive kølet af. Temperaturerne har oversteget 30 grader, og det ventes, at de kan nå op på 40, inden ugen er omme. Frankrig oplevede i 2003 en slem hedebølge, hvor 15.000 mennesker døde. Hovedsageligt ældre. (Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT © Scanpix)
1 / 4

Myndighederne i den franske hovedstad har åbnet kommunale kølerum over hele byen, hvor borgere kan gå ind og blive kølet ned. Der er i øvrigt blevet installeret ekstra drikkefontæner og swimmingpools i byen.

De allerede eksisterende pools vil holde længe åbent, og det samme vil byens parker.

Samtidig er skoleeksaminer er blevet udskudt til næste uge, velgørenhedsorganisationer uddeler vand til hjemløse, og salg af køleblæsere er firedoblet.

- Jeg er bekymret over mennesker, der undervurderer det her og fortsætter med at dyrke motion eller blive ude i solen, som de plejer, siger Frankrigs sundhedsminister, Agnés Buzyn.

- Det påvirker os alle, og der er ingen, der er supermand, når det kommer til at håndtere den ekstreme varme, vi kommer til at se torsdag og fredag.

Næsten 15.000 mennesker, hovedsageligt ældre, døde i august 2003 under Frankrigs seneste hedebølge, hvor hospitalerne blev overbelastet med indlagte.

Danmark kan komme over 30 grader

I Danmark kommer vi til at mærke et lille "pust" af den varme luft fra syd, fortæller vagthavende meteorolog i Danmarks Meteorologiske Institut Klaus Larsen.

- I dag og måske også i morgen er vi tæt på 30 grader. Søndag passerer vi måske 30 grader. Ellers vil vi fortsat ligge på de omkring 25 grader.

Danmark bliver ikke så hårdt ramt som de øvrige lande, da en kold luft fra nord udligner den varme luft og holder os nedkølet.

Den samme koldfront vil også være skyld i et kortvarigt temperaturfald henover torsdagen, men lørdag vil varmen trække op igen, siger Klaus Larsen.

Han spår, at varmen i resten af Europa vil fortsætte langt ind i næste uge.

- Faktisk ser det ud til, at den sydlige del af Europa vil ligge omkring de 40 grader så langt ud, som vores prognoser går.

Tekst i artiklens billedeserie er rettet, efter der fejlagtigt stod skrevet, at Paris oplevede 15.000 dødsfald under hedebølgen i 2003. De 15.000 dødsfald var i stedet på landsplan i Frankrig.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter