Meteorregn over Rusland sårer 250 personer

En meteorregn over Uralbjergene i Rusland fik ruder til at sprænge og kvæstede 250 personer natten til fredag.

En meteorregn over Ural-regionen i Rusland natten til fredag har kvæstet i omegnen af 250 personer og skabte stor panik, voldsomme rystelser, smadrede vinduer og strømafbrydelser.

Meteorregnen medførte en serie af eksplosioner i den nedre del af atmosfæren, som videre skabte en trykbølge - og det var den, som blandt andet fik ruder i vinduer til at sprænge i tusind stykker.

- En meteorit eksploderede over Tjeljabinsk. Trykbølgen fra den blæste vinduer ud flere steder. Fragmenter fra meteorregnen nåede jorden og ramte ned i tyndt befolkede områder i regionen, fortæller de russiske myndigheder.

- Over 250 er blevet kvæstet, tre af dem alvorligt, fortsætter de.

Flest mindre skader

Der er i de fleste tilfælde dog tale om mindre skader i form af rifter og blå mærker, som folk pådrog sig, da de blev ramt af flyvende glasskår.

Der rapporteres også om en hel del materielle skader flere steder i regionen - blandt andet gik telefonnetværket fuldstændig ned i en periode.

Flere skoler og børnehaver i Tjeljabinsk er også blevet midlertidigt lukket efter hændelser på grund af smadrede ruder og andre materielle skader.

Tv-optagelser viser, hvordan et kraftigt lysglimt lyste op på himlen, hvilket fik flere indbyggere til at stimle sammen i diverse bygninger for at komme i sikkerhed.

Vidner fortæller, hvordan de hørte høje eksplosioner, og om hvordan voldsom panik hurtig bredte sig blandt befolkningen. Det bekræfter myndighederne.

- Vi har modtaget adskillige opkald om panik, strømafbrydelser og kvæstelser, lyder det.

Bidende kulde uden ruder

Temperaturen i området har i den sidste tid været helt nede på minus 18 grader, så det er afgørende for befolkningen at få sat nye vinduer i deres huse hurtigst muligt.

Ural-regionen er kendt for mange industrivirksomheder, blandt andet et kernekraftanlæg og et stort oplagringsanlæg for atomaffald. Ifølge det statslige atomkraftselskab Rosatom har meteorregnen ikke påvirket driften af disse faciliteter.

Ural-regionen er mest kendt for Uralbjergene, der er en 2500 kilometer lang bjergkæde i det vestlige Rusland.

/ritzau/AFP