Mette Frederiksen: Der kan ske ting, som vi ikke har haft fantasi til at forestille os

Sabotagen af Nord Stream 1 og 2 vækker stor bekymring i hele Europa.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes lørdag eftermiddag med EU-rådsformand Charles Michel, hvor sabotagen af Nord Stream 1 og 2 blandt andet var på programmet. (Foto: © VALERIA MONGELLI, Ritzau Scanpix)

Det er særdeles urolige tider, Europa befinder sig i lige nu, og derfor skal europæerne indstille sig på, at der kan komme til at ske ting, som vi før troede, var noget nær utænkelige.

Sådan lyder den noget dystre analyse fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at hun her til eftermiddag har besøgt både Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og EU’s rådsformand, Charles Michel, i Bruxelles.

Her var sabotagen af de to gasrørledninger Nord Stream 1 og 2 det altoverskyggende emne, for det er i den grad noget, der vækker stor bekymring på hele kontinentet.

- Hvis I for en uge siden havde sagt til jer selv, at der ville komme eksplosioner på Nord Stream 1 og 2, så havde I nok tænkt: ’Ah, mon dog’. Men det er nu den virkelighed, vi befinder os i, siger statsministeren og tilføjer:

- Hvis jeg skal sige det direkte, så skal vi have fantasi til at forestille os, at der kan ske ting, som vi ikke har haft fantasi til at forestille os. For eksempel et angreb på en gaslinje lige uden for dansk territorium, men også en risiko for hybride eller cyberangreb, siger hun.

Udover møderne i Bruxelles har Mette Frederiksen i dag også været på besøg hos den britiske premierminister, Liz Truss, i London og talt i telefon med den franske præsident, Emmanuel Macron.

Tidligere i dag mødtes statsministeren med den britiske premierminister, Liz Truss, i London. (Foto: © JOSHUA BRATT / POOL, Ritzau Scanpix)

Alle er ifølge statsministeren enige om, at der er behov for at skærpe opmærksomheden hvad angår at beskytte kritisk infrastruktur som eksempelvis gasrørledninger, telekommunikation og andre former for teknologi.

Den norske regering har blandt andet besluttet at holde et ekstra vågent øje med sine olie- og gasfelter i den kommende tid. Det sker sammen med Storbritannien, Tyskland og Frankrig.

- Vi er sårbare, vi er bekymrede, og vi er i meget, meget tæt dialog med vores allierede. Ingen lande kan klare den her opgave alene, siger Mette Frederiksen.

Lytter til Putins ord

Det er endnu uvist, hvem der står bag angrebene på gasrørledningerne, og statsministeren har ikke selv nye oplysninger, hun vil dele med offentligheden.

Men de fandt sted, netop som den russiske regering med præsident Vladimir Putin i spidsen var i gang med ulovligt at annektere fire store områder af Ukraine.

Og ifølge statsminister Mette Frederiksen skal de europæiske lande tage de trusler, der kommer fra Kreml, særdeles alvorligt. Også hvad angår brug af atomvåben, som den russiske præsident har truet med flere gange.

- Jeg lytter meget til, hvad Putin siger. Både i sin tale i går, men også ved andre lejligheder. Og jeg lægger jo mærke til, at man direkte fra Putins side siger, at der kan komme flere forskellige våben og metoder i brug. Det er jo let skjulte – eller efterhånden ikke skjulte – trusler, og det skal vi tage meget, meget alvorligt, siger hun og understreger, at det er summen af de beslutninger, den russiske præsident har taget i den seneste tid – herunder også at mobilisere hundredtusindvis af soldater og lave ulovlige folkeafstemninger i Ukraine – der bekymrer.

- Det er ord og trusler på en måde, som vi ikke har set tidligere, siger hun.

- Det er alvorlige tider for Europa.

Der er flere ting, som er linet op på den europæiske scene i den kommende tid: