Mette Frederiksen efter ny EU-fordømmelse: Vigtigt, at vi fortsat kan tale med Erdogan

EU har en vigtig flygtningeaftale med Tyrkiet, som skal fastholdes, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at "det internationale samfund ikke færdig med" Tyrkiet. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

Det er vigtigt, at EU både er kritisk og tager afstand fra Tyrkiets militærintervention i den nordlige del af Syrien. Men det er også vigtigt, at EU-landene fortsat er på god talefod med den tyrkiske regering, for Europa har brug for samarbejdet.

Det er meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), der igen i dag er til EU-topmøde i Bruxelles.

I aftes var situationen i Nordsyrien på programmet, og her valgte EU's stats- og regeringschefer ifølge rådskonklusionen at fordømme "Tyrkiets ensidige militære aktion" og opfordre dem til "at bringe den militære aktion til ophør".

- Jeg synes, vi reagerer, sagde Mette Frederiksen her til morgen, inden topmødet blev genoptaget.

Hun tilføjede, at EU's udenrigsministre tidligere på ugen blev enige om at sætte en stopper for eksport af våben, der kan bruges i konflikten.

- Men vi har også behov for at bevare dialogen med Tyrkiet og sikre et tæt samarbejde, for det er et Nato-land og et vigtigt naboland, lød det fra Mette Frederiksen.

I går gik Tyrkiet med til at indstille kampene i 120 timer, så de syriske kurdere kan trække sig ud af den såkaldte sikkerhedszone. (Foto: © STOYAN NENOV, Scanpix)

Vigtig flygtningeaftale

Hun pegede derudover på den aftale, som EU har indgået med den tyrkiske regering i forhold til at håndtere de 3,6 millioner flygtninge, der befinder sig i landet nu.

Den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, truede i sidste uge EU med at "åbne portene og sende 3,6 millioner flygtninge i jeres retning", hvis man fra EU's side betegnede Tyrkiets handling som "en invasion".

- Vi har en meget, meget vigtig aftale med Tyrkiet på flygtningeområdet, og den skal vi fastholde. Men det skal ikke forhindre os i at være kritiske over for det, der foregår i det nordlige Syrien, understregede hun.

I går meddelte den tyrkiske og den amerikanske regering, at den har indgået aftale om en 120 timer lang våbenhvile i det nordlige Syrien.

  • En syrisk dreng i grænsebyen Tal Abyad. (Foto: © BAKR ALKASEM, Scanpix)
  • - Godt nyt fra Tyrkiet, skriver Trump på Twitter. - Millioner af liv vil blive reddet, tilføjer han i tweetet, hvor han retter en tak til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. (Foto: © BAKR ALKASEM, Scanpix)
  • USA har indgået en aftale med Tyrkiets præsident om våbenhvile i det nordøstlige Syrien. (Foto: © BAKR ALKASEM, Scanpix)
  • Våbenhvilen gælder foreløbigt for de næste 120 timer. (Foto: © BAKR ALKASEM, Scanpix)
  • USA's vicepræsident, Mike Pence, forhandlede våbenhvilaftalen på plads med Erdogan. (Foto: © BAKR ALKASEM, Scanpix)
1 / 5

Det er blevet udlagt som en sejr for tyrkerne, der nu får mulighed for at skabe den såkaldte sikkerhedszone langs grænsen, som de længe har ønsket sig.

Derudover er der på nuværende tidspunkt ingen sanktioner på vej fra EU's side mod Tyrkiet. Men ifølge Mette Frederiksen er "det internationale samfund ikke færdig med denne sag".

- Vi har et europæisk spor, hvor vi hele tiden har plæderet for, at vi skal tage afstand og være kritiske over for det, der foregår. Der kan komme mere til, understregede hun inden topmødet.