Mette Frederiksen på besøg i Ukraine: Har netop holdt tale i parlamentet

Statsministeren har onsdag talt til parlamentet i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Onsdag morgen ankom statsminister Mette Frederiksen til Ukraines hovedstad, Kyiv.

Invitationen til besøget faldt for lidt over to uger siden, da præsident Volodomyr Zelenskyj var i Danmark. Det er tredje gang, at Mette Frederiksen besøger Ukraine siden krigen brød ud i februar 2022.

Hun har netop holdt en tale i det ukrainske parlament.

- I dette øjeblik bliver ukrainske jagerpiloter og andet personel trænet i Danmark. Trænet til at styre F-16-fly. Jeg har mødt nogle af disse mænd og kvinder i Danmark. Jeg kan love jer, de er stolte, selvsikre og ivrige efter at bringe F-16-fly hjem til Ukraine, lød det fra statsministeren under det hidtil uanmeldte besøg.

Danmark har netop, som det første land sammen med Holland, besluttet at donere F-16-fly til Ukraine. Kampflyene har længe været efterspurgt af Ukraine og præsident Volodymyr Zelenskyj.

- I bevæger jer tættere på EU og NATO. Jeg er virkelig dybt imponeret, og Danmark kommer til at støtte jer hele vejen, sagde statsministeren i sin tale til parlamentet.

Mette Frederiksen mødtes også tidligt onsdag morgen med USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, som også er på besøg i Kyiv i dag. De to fulgte blandt andet op på de danske donationer af F-16-fly, som USA formelt skal godkende, før flyene kan ankomme til Ukraine.

Under besøget skal der også samles op på status på træning ukrainske jagerpiloter og andet personel i at flyve og betjene F-16-kampfly, som Danmark skal stå i spidsen for. Statsministeren har også lagt vejen forbi Kyiv-forstaden Butja, hvor nogle af krigens første og værste krigsforbrydelser har fundet sted.

DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue, sætter ord på statsministerens besøg i Ukraine:

Genopbygningsarbejdet i Ukraine på dagsordenen

Senest har den danske regering hævet rammen for dansk udviklingsbistand til Ukraine i det netop fremlagte finanslovsforslag.

Bistanden skal stige fra 1,2 milliarder kroner til 1,5 milliarder kroner. Pengene skal gå til både fysisk genopbygning og politisk udvikling.

- Hvis ikke vi vil have ødelagt Ukraine og potentielt alt det, vi tror på, både som danskere og som europæere, så er der kun en vej frem, og det er at blive ved, siger Mette Frederiksen til pressen, der er til stede i Ukraine.

631 millioner kroner skal gå til genopbygning i Ukraine, der blandt andet omfatter kritisk infrastruktur som el- og vandforsyning.

100 millioner kroner afsættes til reformindsatser i Ukraine såsom antikorruption.

Mette Frederiksen beskriver selv sit besøg som et, der handler om flere ting.

- Besøget her handler om flere forskellige ting. Vi har også danske virksomheder, som er blevet i landet, da andre virksomheder forlod Ukraine, og jeg synes, at vi har fået knyttet et stærkt bånd Danmark og Ukraine imellem. Det har vi brug for også i de kommende år, siger hun onsdag formiddag.

Hør hele statsministerens tale i det ukrainske parlament her: