USA kan regne med Danmark.
Det er budskabet statsminister Mette Frederiksen (S) har med, når hun senere i dag mødes med Joe Biden i præsidentens berømte ovale kontor i Det Hvide Hus.
- I mine øjne er det vigtigste at få sagt til præsident Biden, at Danmark tror på det transatlantiske, og at vi altid vil bakke op om det særlige skæbnefællesskab, som det er at tilhøre den transatlantiske alliance, siger Mette Frederiksen inden mødet.
En alliance der er rigtig god for Danmark, forklarer statsministeren.
- Det er i høj grad amerikanernes fortjeneste, at der er fred, frihed og demokrati i Europa. Sådan er det også nu, hvor USA spiller fantastisk vigtig rolle i forhold til Ukraine.
Det er Frederiksens første officielle besøg i USA som statsminister.
Sidst en dansk statsminister var på officielt besøg i USA var i 2017, hvor daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen blev inviteret af den daværende republikanske præsident Donald Trump.
Trump havde planer om at besøge Danmark i 2019, men aflyste efter Mette Frederiksen kaldte hans forslag om at købe Grønland for "absurd".
I dag lyder tonerne mellem Danmark og USA noget anderledes.
- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er vældig glad for den præsident, vi har i USA. Biden gør et fantastisk stykke arbejde, som vi især oplever på den internationale scene med massiv opbakning til Ukraine, og vi ser en amerikansk præsident tage USA tilbage i klimakampen, siger Mette Frederiksen.
Netop klima og den grønne omstilling er også på dagsordenen i dag.
Som præsident har Joe Biden gennemført en reformpakke, der støtter grønne investeringer i USA med mere end 2.600 milliarder kroner, hvilket gør det enormt attraktivt at være grøn virksomhed i USA.
Det ser Mette Frederiksen dog ikke som et problem for forholdet mellem USA og Danmark, der lever godt af at eksportere klimaløsninger til resten af verden.
- Jeg er ikke bange for, at det skader vores alliance med USA. Vi skal ikke bebrejde amerikanerne, at de har fundet en vej til hurtigt komme videre med den grønne omstilling, siger Mette Frederiksen, der især retter kritikken mod EU.
- Vi kunne benytte lejligheden til at speede op herhjemme, for det er et af Europas problemer, at vi har det med at overbureaukratisere tingene. Det er svært at få sat vindmøller op i Europa. Hverken USA eller Europa har en interesse i en konkurrence mod hinanden, for Europa og USA skal stå sammen.
Vil ikke deltage i Nato-spekulationer
Mette Frederiksens besøg i Det Hvide Hus i Washington D.C. kommer en måned før et vigtigt Nato-topmøde i Litauens hovedstad, Vilnius. Og det puster til de mange spekulationer om Frederiksen som mulig kandidat til posten som Natos generalsekretær, når Jens Stoltenberg efter planen stopper til oktober efter ni år på posten.
Hvis USA's præsident ser dig som en god kandidat som Natos generalsekretær, hvad siger du så?
- Jeg kommer ikke til at gå ind i de spekulationer. Jeg vil gerne gentage, hvad jeg har sagt før om, at jeg er glad for at være statsminister i Danmark.
Til november næste år skal amerikanerne igen vælge ny præsident, og her forsøger Donald Trump igen at blive præsident.
Under sine fire år i Det Hvide Hus satte han spørgsmålstegn ved forsvarsalliancen Nato og det transatlantiske samarbejde.
Ifølge statsminister Mette Frederiksen rokker det ikke ved Danmarks forhold til USA, hvis en mere Nato-skeptisk præsident skulle tage plads i det ovale kontor.
- Der er ikke nogle garantier i amerikansk eller europæisk politik, men opgaven set med europæiske briller er den samme. Ligegyldigt hvem der er præsident i USA, så skal vi have et meget tæt samarbejde med vedkommende, og det havde vi også under Trump.