Den danske regering er klar til at se på USA's forslag om midlertidigt at ophæve patenter på coronavacciner for at sætte skub i vaccineproduktionen i hele verden.
Det er meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter USA onsdag kom med den opsigtsvækkende melding.
- Jeg synes, det er en utrolig spændende melding, der er kommet fra den amerikanske regering, og det skal vi selvfølgelig kigge på, siger hun.
Mette Frederiksen har længe talt for, at produktionen af vacciner skal øges.
- Vi har kun én interesse allesammen, og det er, at hele verdens befolkning bliver vaccineret så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre.
Meldingen kom via USAs handelsrepræsentant, Katherine Tai, sent onsdag aften dansk tid. Her meddelte amerikanerne, at de støtter op om midlertidigt at ophæve patenterne på covid-19-vacciner og dermed gøre opskriften tilgængelig for alle, så længe der er gang i pandemien.
I morges fulgte EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen op med beskeden om, at EU er parat til at gå ind i diskussionen, og det samme erklærer den danske regering, der ellers tidligere har kaldt spørgsmålet om patenter for "vanskeligt".
- Indtil videre har der ikke være stor global konsensus om at gå af patentvejen, men for mig er det målet, der er det vigtige, og dét er, at alle bliver vaccineret. Midlerne vil jeg altid være med til at diskutere, siger Mette Frederiksen i dag.
Partier på Christiansborg uenige
Udmeldingen fra USA kunne aflæses direkte i dagens aktiekurser, hvor en lang række medicinalselskaber led store tab.
Det er nemlig essentielt for investorer, at en virksomhed har udsigt til at tjene penge i fremtiden. Og når der skabes usikkerhed om, hvorvidt den har eneret til sit eget produkt, så falder dens værdi.
Derfor er de Konservative på Christiansborg også imod, at man ophæver patenterne, siger partiets EU-ordfører, Katarina Ammitzbøll.
- Patenter er en kontrakt mellem opfinder og samfundet. Vi risikerer at fjerne noget incitament fra virksomhederne til at investere i forskning, siger hun.
Hun kan godt forstå, hvis nogle tænker, at situationen er så ekstraordinær, at man må tage alle midler i brug, men at fjerne patenterne vil have en bagside, frygter hun.
- Det kan ramme os som en boomerang, hvis vi fjerner patenterne. Det er forudsætningen for, at vi får investeringer i medicinske behandlinger. Den usikkerhed må vi ikke give markedet og de farmaceutiske virksomheder, der investerer i at udvikle medicin, siger hun.
Omvendt kalder Enhedslistens coronaordfører Peder Hvelplund det ekstremt positivt, at USA nu er vendt på en tallerken i spørgsmålet om patenter.
- Vi står i en situation, hvor vi ikke må lade nogen løsningsmuligheder stå uprøvede hen. Og der bør hensynet til at øge produktionskapaciteten stå over hensynet til medicinalindustrien, siger han.
Allerede i januar foreslog Enhedslisten og SF, at man ophævede patenterne. Regeringen var imidlertid skeptisk.
- Det, der gør patentspørgsmålet vanskeligt, er, at vi risikerer at vinde noget på den korte bane, men tabe noget på den lange bane. Det er private virksomheder, der har evnet at skabe og udvikle en vaccine på kort tid, har statsminister Mette Frederiksen tidligere sagt.
Peder Hvelplund køber dog ikke argumentet om, at det vil svække virksomhedernes lyst til at investere.
- Nu foregår den meste vaccineudvikling i offentligt regi. Det er først, når det skal gøres klart til markedet og igennem de sidste dyre processer, at medicinalindustrien træder til. Og der kan vi bare konstatere, at de har eksorbitant høje overskud på at sælge vacciner nu.
Ifølge Enhedslisten bør presset fra USA få den danske regering til at rykke sig.
- Det er kostbar tid, der er gået spildt, og jeg tror, at alle er klar over, at når vi taler om en pandemi, er hastighed afgørende, og derfor er det også temmelig trist, at regeringen har været så lang tid om at reagere, siger Peder Hvelplund.
"Det er jo ikke sodavand..."
Hos Dansk Industri er chefen for Life Science Peder Søgaard-Pedersen ikke begejstret for tanken om, at tvinge vaccinevirksomheder til at dele deres opskrift.
Og det handler ikke kun om at kvæle motivationen til at udvikle nyt, siger han. Det drejer sig også om, at det simpelthen ikke er en realistisk måde hurtigt at skaffe flere vacciner, siger han.
- Helt grundlæggende er det et forkert svar på et meget komplekst problem.
For det første er der simpelthen ikke ingredienser nok.
- Vi forsøger at vaccinere verdens befolkning på nul komma fem, og det lægger et enormt pres på de råmaterialer, der indgår i vaccinerne.
Han forklarer, at mRNA-vaccinerne for eksempel består af omkring 280 forskellige ting, der skal indsamles fra 19 lande. Det er ingredienser, der allerede er knaphed på i dag.
Hvis opkriften bliver frit tilgængelig for alle, risikerer man, at nye, uprøvede virksomheder vil lægge beslag på de råvarer, som godkendte virksomheder såsom Pfizer-BioNTech skal bruge.
Og det andet problem er, at en opskrift i dag bestemt ikke betyder friske vacciner i morgen, siger Peder Søgaard-Pedersen.
- Det er jo ikke ligesom at producere for eksempel sodavand. Lægemiddelproduktion er underlagt nogle meget strenge restriktioner, der sikrer, at vi får sikker medicin. Så selv hvis man frigav opskriften på vaccinerne, så ville det tage meget lang tid for andre at producere dem.
Afventer forslag
Men hos Læger Uden Grænser preller de argumenter af hos Julia Raavad, der er chef for organisationens analyseenhed.
- Selvfølgelig løser det ikke alle problemer, og selvfølgelig lader det sig ikke gøre fra dag ét. Men på lidt længere sigt kan det give mulighed for langt større produktion og hurtigere vacciner til alle globalt.
Hun kalder USA's udmelding for 'banebrydende' og håber, at andre lande vil følge trop.
- Vi opfordrer på det kraftigste de sidste modstandere mod ophævelsen af patenter, blandt andet EU, herunder Danmark, til at følge i USA’s fodspor og søge den globale, solidariske løsning.
Erhvervsministeriet oplyser i en mail til DR Nyheder, at regeringen endnu ikke har set det konkrete forslag, men at man ligesom EU ser "beredvilligt på alle forslag, som kan øge den globale udrulning af vacciner og er klar på at fortsætte drøftelserne i WTO (Verdenshandelsorganisationen, red.)".
Erhvervsministeriet skriver også, at der skal samarbejdes med industrien.
- Vi må ikke glemme, at intellektuelle ejendomsrettigheder er et afgørende incitament for innovation.
Det kræver enstemmighed blandt alle landene, hvis patenterne skal suspenderes via WTO.