- Det er usædvanligt, og jeg vil gerne sige, at vi fra regeringens og myndighedernes side tager det meget alvorligt.
Sådan lød det tidligere i dag fra statsminister Frederiksen, da hun under et besøg i Polen forholdte sig til de tre læk på de to Nord Stream-gasrørsledninger.
På spørgsmålet om, hvorvidt de tre læk kan være sabotage, er statsministeren ikke afvisende.
- Vi kan i hvert fald ikke udelukke det. Det er for tidligt at konkludere endnu, men det er en ekstraordinær situation, og der er tale om tre læk, og derfor er det svært at forestille sig, at det skulle være tilfældigt, lyder det fra Mette Frederiksen.
Statsministeren er i Polen i forbindelse med åbningen af en anden gasrørsledning - Baltic Pipe - som sender gas fra Norge gennem dansk territorium til Polen.
- Det er vigtigt, at man i forhold til fly- og skibstransport lytter til, hvad myndighederne siger, understreger Mette Frederiksen.
Forsyningssikkerhed uændret
Energiforsyningen i Europa har været under stort fokus, siden Rusland i februar invaderede Ukraine.
Mange europæiske lande har i lang tid importeret store mængder naturgas og olie fra Rusland, og i forbindelse med sanktionerne mod Rusland har energiforsyningen været et åbent spørgsmål.
Umiddelbart ændrer lækkene på Nord Stream-rørene dog ikke på forsyningssikkerheden. Det vurderer Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen, der er til stede sammen med statsministeren i Polen.
- Det her ændrer ikke på den umiddelbare situation omkring forsyningssikkerheden. Gaslagrene i Europa er tæt på fyldte.
- Der til kommer, den aftale vi lavede i Europa i sommer, om at vi skulle spare 15 procent, og det går også den rigtige vej.
Energistyrelsen hæver beredskabet
Nord Stream 1 og 2 fører naturgas fra Rusland til Europa gennem dansk farvand, og der er altså sket tre læk på disse rør inden for kort tid. Også selskabet bag gasrørsledningerne kalder lækkene usædvanlige.
- Ødelæggelserne, der skete samtidigt på samme dag på tre strenge af gasrørledningerne i Nord Stream-systemet, er uden fortilfælde, lyder det i en udtalelse fra firmaet.
Hændelserne har fået Energistyrelsen til at reagere. De har således hævet beredskabet for el- og gassektoren til næsthøjeste niveau.
- Der er et større koordineret myndighed- og beredskabsarbejde i gang, og det betyder, at alle relevante myndigheder indgår i arbejdet nu. Vi ser på det her med allerstørste alvor, fortæller statsminister Mette Frederiksen.