En fælles forsknings- og udviklingsfond, der skal bruges i kampen mod covid-19, mere fokus på at teste folk og spotte nye mutationer, samt muligheden for at producere flere coronavacciner sammen med Østrig og Israel.
Det var, hvad statsminister Mette Frederiksen (S) fik med sig hjem fra sin dagsrejse til Israel, hvor hun mødtes med premierminister Benjamin Netanyahu og den østrigske forbundskansler, Sebastian Kurz.
- Det var tiden og pengene værd at tage hertil, for vi står midt i en global pandemi, hvor samfundene er lukket for meget ned, og hvor vi skal have åbnet dem igen. Derfor bliver vi nødt til at have et stærkt, internationalt samarbejde, sagde statsministeren efter mødet.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det her helt konkret kommer til at betyde flere vacciner, og dermed også en større sikkerhed. Det skal vi have funderet i en given dansk produktion, understregede hun.
Det har nemlig været spørgsmålet om produktionskapacitet, eksempelvis i form af helt nye fabrikker, der havde tiltrukket sig mest opmærksomhed inden mødet.
Hverken Danmark, Israel eller Østrig har dog i dag nogen vaccineproduktion. Og selvom statsministeren tidligere på ugen sagde, at det ikke er "et urealistisk scenarie", at den danske stat kan blive medejer af en vaccinefabrik i eksempelvis Israel eller Danmark, er der ikke på nuværende tidspunkt nogle konkret planer på bordet.
Men statsministeren tror dog, at Danmark kan "styrke sin muskelmasse, hvad angår produktionen af vacciner".
- Vi tre lande er blevet enige om at lave et partnerskab, der er funderet i landene, og som tager afsæt i, hvad vi hver især kan her og nu – og i fremtiden. Jeg har meget stor tiltro til, at vi i Danmark kan meget mere på vaccinerområdet, end det vi kan i dag, sagde hun og tilføjede:
- Vi har ikke fysisk givet håndtryk – det kan man ikke i de her tider – men der er givet et mentalt, holdningsmæssigt håndtryk med at gå videre i forhold til produktionskapaciteten.
Derfor er Israel ifølge statsministeren en god partner for Danmark:
Ros til Israel
Israel er blandt de lande i verden, der er længst med deres vaccineudrulning, og flere end halvdelen af borgerne har fået den første dosis coronavaccine. I Danmark er det blot omkring otte procent, der er gået i gang, og derfor har statsministeren længe set med misundelige øjne mod middelhavslandet og dets vaccinestrategi.
Den israelske premierminister, der lige nu befinder sig i en ophedet valgkamp, fremhævede også selv, at israelerne er nået noget længere med at vaccinere folk end EU-landene.
Men som han understregede, er der "ingen garanti for, at det ikke vender tilbage". Og der er heller ingen, der endnu ved, hvor længe vaccinerne kommer til at virke.
- Er det et halvt år, er det ét år eller to – eller måske mere eller mindre? Vi ved det ikke. Derfor bliver vi nødt til at beskytte vores folk, hvis pandemien dukker op igen, eller hvis den muterer, sagde han på et pressemøde med sine to kollegaer, der blot varede et kvarter.
- Vi har lige gennemlevet et århundrede, hvor menneskeheden har været meget heldig. Siden den spanske syge, som slog millioner af mennesker ihjel, har vi haft sars, ebola og andre sygdomme. Og nu har vi covid. Og vi skal sikre os, at vi kan beskytte vores folk og hjælpe andre og menneskeheden som samlet hele, sagde den israelske premierminister, som mødte opbakning fra statsministeren.
- Jeg ser det som realistisk, at vi ikke alene skal vaccinere danskerne. Vi skal også revaccinere danskerne. Og at vi skal gøre det år efter år i en lang årrække. Så får vi brug for rigtig mange vacciner, sagde Mette Frederiksen.
- Vi kan ikke blive ved med at halse efter pandemien. Vi bliver nødt til at komme foran.
SF: Kunne være klaret via Skype
Turen til Israel havde dog forinden vakt stor opsigt på Christiansborg. Heriblandt hos støttepartiet SF, hvor udenrigsordfører Karsten Hønge længe har været kritisk over turen. Og han har efterfølgende svært ved at se, at udbyttet var turen værd.
- Det lyder det ikke til. Det lyder som noget, der kunne være klaret over nogle e-mails og måske et Skype-møde, men jeg håber, at det lykkes. For mig er alt det ståhej, der har været om det her møde fuldstændig uforståeligt, siger han og understreger, at besøget fandt sted under den israelske valgkamp, og at Mette Frederiksen nu risikerer at blive en del af premierministerens spin.
- Jeg kunne se, at der var en, der havde det godt: Netanyahu slikkede sig om munden. Begge statsledere (Kurz og Frederiksen, red.) optrådte som statister i Netanyahus valgkamp, siger Karsten Hønge.
Hos Enhedslisten er man heller ikke imponeret over udbyttet. Og partiets coronaordfører, Peder Hvelplund, er skeptisk over for det tætte samarbejde med Israel.
Han mener blandt andet, at det er problematisk, at palæstinenserne endnu ikke er blevet vaccineret, og at Israel har lavet en aftale med Pfizer-Biontech, der giver medicinalvirksomheden adgang til en stor mængde data, siger han.
- Det lyder bekymrende, at man indleder så tæt et samarbejde med Israel. Jeg er fuldstændig enig med målsætningen, men jeg synes i stedet, det ville være oplagt at gå efter et nordisk samarbejde, hvor man blandt andet kunne have en målsætning om, at producere vacciner til lavindkomstlande, siger Peder Hvelplund.
Von der Leyen: Vi skal investere i Europa
Israel-turen havde også forinden vakt opsigt i EU.
Sidste år gik de 27 medlemslande nemlig sammen om at købe vacciner mod covid-19, og de fastsatte selv indkøbskriterierne, heriblandt at vaccinerne skulle være til at betale for alle lande, og at der skulle satses bredt på flere forskellige producenter.
Strategien har dog været ramt af hård kritik i den seneste tid. Og selvom både Mette Frederiksen og Sebastian Kurz inden turen havde afvist, at der var tale om et brud med deres fælles vaccinestrategi, havde de dog også begge understreget, at der skal mere til end blot det europæiske vaccinationsprogram.
EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, forsøgte dog at tale konflikten ned, da hun tidligere på dagen blev interviewet af DR Nyheder. Her understregede hun, at der er flere ting, EU-landene kan lære af Israel – eksempelvis at det er nødvendigt at have et gennemdigitaliseret sundhedssystem, som israelerne har.
Og selvom hun er enig med blandt andet Danmark i, at der er brug for at tænke flere år ud i fremtiden og sikre mere produktionskapacitet, så er det vigtigt, at de fælleseuropæiske investeringer falder i Europa og ikke i Israel.
- Vi skal investere i europæisk kapacitet, for vi er i forvejen en af de største producenter på verdensplan. Men det har her under pandemien vist sig ikke at være nok, sagde hun tidligere på dagen.
Derfor mener EU's kommissionsformand, at der er behov for at investere i produktionskapaciteten i Europa:
I sidste uge blev medlemslandene enige om at styrke produktionskapaciteten i Europa. Og Mette Frederiksen understregede efter dagens møde, at Danmark fortsat "sætter alle kræfter ind i EU-samarbejdet".
- Vi er en del af det europæiske vaccinationsprogram. Det bliver vi ved med at være, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at styrke det og gøre det endnu stærkere. Men samtidig med det indleder vi nu et partnerskab - også med Israel - som er et af verdens stærkeste lande på vaccinationsområdet lige nu, statsministeren.
- Derfor er det i mine øjne, at det er ubetinget godt, at det er Danmark, der i dag indleder et samarbejde med Israel og ikke alle mulige andre.