Mette Frederiksen opfordrer EU til at skrue op for vaccineproduktionen: Vil have bygget nye fabrikker

Statsministeren og fire andre EU-ledere underskriver vaccine-opfordring forud for EU-topmøde.

Statsminister Mette Frederiksen foreslår blandt andet, at der bliver bygget nye fabrikker, der kan producere vacciner i Europa. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

Manglen på vacciner får nu statsminister Mette Frederiksen (S) til at presse på for, at EU tager alle midler i brug for, at man sikrer, at der bliver skruet op for produktionen af vacciner mod corona.

I et brev stilet til EU-præsident Charles Michel og EU’s ledere skriver Mette Frederiksen og fire andre europæiske regeringsledere, Alexander De Croo fra Belgien, Gitanas Nauseda fra Litauen, Mateusz Morawiecki fra Polen og Pedro Sánchez fra Spanien, at den begrænsede adgang til vacciner er en udfordring, der stadig ikke løst, og at den - sammen med risikoen for nye mutationer - risikerer at udgøre en trussel for, at vi kan komme tilbage til en normal hverdag.

Brevet, der er dateret den 23. februar, kommer forud for det EU-topmøde, der afholdes senere på ugen, og hvor netop kampen mod corona er på dagsordenen.

Behov for nye fabrikker

Regeringslederne foreslår blandt andet, at Europa bygger nye fabrikker, der kan producere vaccinerne.

- Vi bliver nødt til at støtte Europa-baserede producenter ordentligt i tilfælde af, at der dukker uforudsete problemer op i produktionsprocessen. Eksisterende produktionsfaciliteter skal tilpasses. Nye skal bygges, skriver de.

- Vi må - sammen med Kommissionen - samarbejde tæt med alle potentielle vaccineproducenter i Europa.

Forsinkede vacciner

Januar måned var katastrofal for EU’s vaccineprogram. Melding på melding om forsinkede vaccinedoser fra både AstraZeneca, Pfizer/BioNTech og Moderna forsinkede EU-borgernes vaccinationer.

Derfor nedsatte EU en taskforce, der skal sikre, at EU-landene kan producere flere vacciner. Med Thierry Breton, EU’s kommissær for det indre marked, i spidsen skal den forsøge at finde problemerne med vaccinelevering – og løse dem.

Breton og hans team har indtil videre kunnet rapportere, at det går fremad med leverancerne. Blandt andet med AstraZeneca. I sidste måned lød meldingen, at de kun kunne levere omkring en fjerdedel af de lovede doser, men der er, ifølge Breton, sket ”stor fremgang”.

Budskabet fra regeringslederne i brevet er imidlertid, at der er “behov for et skift i vores tankegang i forhold til, hvordan vi tilgår dette problem”.

Vi håber, at dennes uges EUCO vil sende det stærkest mulige budskab om, at der ikke er noget tid at spilde.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få Mette Frederiksen til at uddybe sit budskab i brevet.

EU's stats- og regeringschefer mødes torsdag og fredag til topmøde.