Mette Frederiksen besøgte Zelenskyj i Kyiv med løfte om våben for 600 millioner

Danmark sender våben til en værdi af 600 millioner kroner til Ukraine, men Mette Frederiksen vil ikke gå i detaljer om typen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, lytter til Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, på pressemødet i Kyiv i dag. (Foto: GENYA SAVILOV © Ritzau Scanpix)

Den danske statsminister kom ikke tomhændet til Kyiv, da hun i dag besøgte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Gaven til værten var en lovning på flere våben til kampen mod de russiske invasionsstyrker.

- Vi har besluttet med meget bred opbakning i Folketinget at donere våben og militært udstyr til omkring 600 millioner kroner, oven i det vi har givet, siger statsminister Mette Frederiksen (S) til DR i Kyiv.

- Dermed kommer Danmark op på at have finansieret donationer på i alt en milliard kroner. Det kan vi godt være stolte af som danskere, siger hun.

Statsminister vil ikke gå i detaljer om våbendonation

Kort inden havde hun på et fælles pressemøde med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, og Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, fortalt om den danske donation.

Det er dog indtil videre en hemmelighed, hvilken type våben det drejer sig om.

- Jeg kommer ikke til at gå ind i, hvad der er, vi leverer af konkret isenkram og konkrete våben, siger statsministeren.

Video: Mette Frederiksen efter pressemødet med Ukraines præsident.

Danmark har tidligere sendt skulderbårne panserværnsraketter til Ukraine.

Men i den seneste tid har præsident Zelenskyj været ganske tydelig om, at det er en anden type våben, de ukrainske soldater har brug for, nu hvor de russiske styrker har indledt en ny offensiv i det sydøstlige Ukraine.

- Vi har ikke nok tunge våben, gentog han på dagens pressemøde.

- Den russiske hær går ikke op i antal døde soldater. Det gør vi, og vi vil gerne redde flere liv, men det kræver tungere våben. Dem har vi ikke nok af, og vi vil gerne have flere, sagde han.

Ifølge Mette Frederiksen har Danmark da også skævet til den ukrainske ønskeliste.

- Det er ikke det hele, jeg kan være konkret omkring, men det er klart med de angreb, der er på Ukraine, så er der også nogle særlige ønsker til våbensystemer og forskelligt isenkram, og der forsøger vi at levere, så godt vi kan, i forhold til den konkrete forespørgsel, der har været fra Ukraines side, siger hun.

Zelenskyj: Vi er taknemmelige

Spanien kom heller ikke tomhændet til Kyiv. Premierminister Pedro Sanchez annoncerede, at landet sender yderligere 200 ton ammunition og militært udstyr til Ukraine.

Zelenskyj takkede for hjælpen.

- Vi er taknemmelige for støtten fra vores gæster, som allerede er blevet sendt, og som er på vej, sagde Zelenskyj ifølge Ritzau.

Det nyeste danske bidrag til Ukraine indeholder også løfter om hjælp til minerydning.

- Vi har i dag set, hvor vigtigt det er, hvis vi ønsker, at folk skal kunne vende tilbage til de områder, hvor de har levet hele deres liv, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez (midt), og Mette Frederiksen besøgte i dag Kyiv-forstaden Borodjanka, hvor de talte med ukrainske soldater og lokale samt iagttog ødelæggelserne. (Foto: BORJA PUIG DE LA BELLACASA © Ritzau Scanpix)

Tidligere på dagen havde hun selv set ødelæggelserne i Borodjanka, en forstad til Kiyv.

- Det er jo hele byområder og landsbyer, som er fuldstændigt smadret, bombet sønder og sammen. Masser af mennesker har mistet livet. Endnu flere er blevet sendt på flugt. Rusland efterlader sig et spor af død og ødelæggelser, og det skal så bare få os andre til at hjælpe Ukraine endnu mere, siger hun til DR.

Video: Sådan foregik det, da den ukrainske præsident Zelensky, mødte den danske statsminister, Mette Frederiksen, og Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, i Kyiv.

Frederiksen: Vi tænker allerede på nye sanktioner

På dagens møde takkede hun derfor også formelt ja til Zelenskyjs ønske om, at Danmark hjælper til med at genopbygge byen Mykolajiv. En forespørgsel, han kom med, da han 29. marts holdt en videotale til det danske folketing.

Mette Frederiksen sagde også, at Danmark fortsat går ind for de hårdest mulige sanktioner mod Rusland.

- Vi vil gerne i Danmark have så vidtrækkende sanktioner som muligt. Og vi tænker allerede nu på den næste pakke af sanktioner, sagde hun.

På spørgsmål fra journalister om de nuværende sanktioner var tilstrækkelige, svarede hun:

- Det korte svar er nej, så længe der er krig i Ukraine, er det ikke nok, hvad vi gør.

Hun lovede også præsident Zelenskyj, at Ukraine i Danmark har en langsigtet ven og partner.

- Også når det drejer sig om våben, skal vi være forberedt på, at det her kan komme til at vare i lang tid, og vi står sammen med dig, sagde hun henvendt til den ukrainske præsident, som hun også takkede for hans lederskab.

- Hele verden kigger på, og alle os i Europa støtter dig, sagde den danske statsminister.