Mette Frederiksen uenig med Macron: Nato er ikke 'hjernedødt', men udfordret

Der er ikke noget alternativ til forsvarsalliancen, mener statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Frankrigs præsident Emmanuel Macron talte om blandt andet asyl og forsvarspolitik i Paris mandag. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) deler ikke Frankrigs præsident, Emmanuel Macrons, noget dystre diagnose af forsvarsalliancen Nato.

I begyndelsen af november erklærede den franske præsident Nato-samarbejdet for "hjernedødt".

- Jeg tror, jeg vil lade Macron bruge de ord, han har lyst til at bruge. Jeg mener, at Nato-samarbejdet er udfordret. Det er helt åbenbart, og det er ikke mindst på grund af situationen i Syrien, siger Mette Frederiksen, der mandag besøgte Macron i Paris.

Macron: Eurorpa skal vågne op

I et stort interview med nyhedsmagasinet The Economist sagde Emmanuel Macron, at der fuldstændig mangler strategisk koordinering mellem Europa og USA.

- Det er på tide at vågne op, advarede han.

- Europa står på randen af en afgrund, og det er nødvendigt at begynde at tænke over kontinentet strategisk - som en geopolitisk magt.

Macron anklagede også Nato-medlemmet Tyrkiet for at føre en 'ukoordineret aggressiv aktion' i det nordlige Syrien, stik imod Natos interesser i området.

I oktober gik tyrkiske styrker til angreb på kurdiske militser, der ellers har samarbejdet med blandt andet USA i kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat i Syrien.

Frederiksen: Vi har brug for USA

Mette Frederiksen er enig med Macron i, at Nato-samarbejdet er ændret.

- Vi er udfordret i samarbejdet med USA, fordi forudsigeligheden mellem Europa og USA er ændret med den amerikanske præsident, siger Mette Frederiksen.

Der er dog ikke noget alternativ til Nato, mener den danske statsminister.

- Det er Nato-alliancen, der har bragt os al den sikkerhed og stabilitet, som har præget efterkrigstiden, og derfor er vi nødt til at holde fast i den stærke alliance med USA. Også selvom amerikanerne på nogle områder bevæger sig væk fra Europa.

Derfor er der meget at tale om, når Nato-landene mødes til topmøde i London 3. december.

- Det vi har behov for på Nato-topmødet er at styrke Nato-samarbejdet. Det er helt induskutabelt. Europa har behov for USA, USA har behov for Europa, og verden har behov for at USA og Europa rykker endnu tættere sammen, siger Mette Frederiksen.