Mette Frederiksens EU-ilddåb bliver uden 'livline': Mobilsignal til forhandlingslokalet blokeres

Danmarks statsminister får ikke meget hjælp i aften, når hun skal være med til at fordele EU-topposter i Bruxelles.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kaster sig ind i et magtspil, der har været i gang i lang tid, og hvor der er mange interesser på spil. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Når der er EU-topmøde i Bruxelles, plejer de 28 stats- og regeringschefer at kunne kommunikere med deres respektive ambassadører og embedsmænd undervejs.

De har nemlig deres mobiltelefoner med ved forhandlingsbordet, så de løbende kan skrive med medarbejderne og få indspark og gode råd, hvis de skulle få brug for det.

Men i aften er statsminister Mette Frederiksen (S), der deltager i sit første EU-topmøde, helt på egen hånd under det ekstraordinære topmøde i Bruxelles.

Her skal stats- og regeringscheferne se, om de kan blive enige om, hvem der skal bestride EU’s topposter i de kommende fem år. Og her har man valgt at blokere for telefonsignalet til forhandlingslokalet. Man vil nemlig sikre, at der ikke slipper detaljer fra forhandlingerne ud undervejs.

Derfor er det lidt af en ilddåb, Mette Frederiksen får i Bruxelles, siger DR’s EU-korrespondent, Karin Axelsson.

- Det er svært at forestille sig et vanskeligere topmøde at lande i som nybegynder. De andre ledere har været i gang med at lægge planer og lave rævekager på kryds og tværs i ugevis, mens Mette Frederiksen har forhandlet regering i Danmark. Det vil være lidt som at dumpe ind midt i en fortrolig samtale som udenforstående, siger Karin Axelsson.

Mette Frederiksen har dog stadigvæk mulighed for at gå ud af lokalet og tale med den danske EU-ambassadør, hvis hun får brug for det.

- Det kan dog også være svært at forlade lokalet midt i en diskussion, så hun må vente på passende pauser. Men der er også den udfordring, at der er en naturlig grænse for, hvor meget de danske embedsmænd kan hjælpe hende, idet mange af snakkene og aftalerne foregår direkte mellem lederne selv, siger Karin Axelsson.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil kæmpe for, at Margrethe Vestager (R) bliver formand for Europa-Kommissionen. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Lokumsaftale mellem lederne

Forberedelserne til topmødet har derfor også været helt anderledes, end de plejer at være.

Normalt mødes de forskellige landes ambassadører og nationale repræsentanter løbende forud for et topmøde for at diskutere og koordinere, forklarer Karin Axelsson.

- Alle positioner er kendt på forhånd, og embedsmændene kan derfor briefe statsministeren om de præcise positioner i de forskellige lande og forberede noter og talepapirer, som en travl leder kan læne sig op ad, forklarer hun.

- Men det har jo været helt umuligt i denne proces, hvor der groft sagt er tale om lokumsaftaler mellem lederne eller et spil skak, om man vil, hvor alle kæmper for deres egne konger og dronninger, siger Karin Axelsson.

Mette Frederiksen har meget klart meldt ud, at hun kæmper for, at den radikale Margrethe Vestager får posten som formand for Europa-Kommissionen.

Skulle det mislykkes - og skulle der derimod dukke en chance op for hendes forgænger i Statsministeriet, Lars Løkke Rasmussen (V), som formand for Det Europæiske Råd, vil hun også kæmpe for det.

Mette Frederiksen (S) ankommer til sit første EU-topmøde.

Karakter for topleder-debut

- Hvis det ender med, at en dansk politiker kan opnå en af de store poster, så kaster jeg mig ind i den kamp. Og så er det faktisk ligegyldigt, hvilken partifarve de har, sagde hun inden topmødet.

- Det er ikke det (at Løkke kan blive rådsformand, red.), ret mange vurderer som det mest sandsynlige udkomme af i aften.

Her ses Mette Frederiksen i snak med den slovenske premierminister, Marjan Sarec, EU's udenrigschef, Federica Mogherini, samt den svenske statsminister, Stefan Löfven, inden topmødet. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Bundlinjen er ifølge Karin Axelsson, at Danmark aldrig nogensinde har været så tæt på at kunne lande en toppost i EU som nu.

Og selvom det langt fra er givet, vil resultatet af nattens diskussioner også spille ind i bedømmelsen af Mette Frederiksens debut på den internationale toplederscene, vurderer korrespondenten.

- Hvis der lander en post til Vestager eller Løkke, vil hun kunne sole sig i roserne af sin evne til at navigere taktisk og klogt blandt EU-lederne. Men hvis det hele ryger på gulvet, vil hun derimod skulle lægge ryg til beskyldninger om, at det nok skyldes hendes uerfarenhed på EU-scenen. Også uagtet at Mette Frederiksen er en meget lille brik i det her spil i forhold til den tyske og franske leders gøren og laden.

Topmødet skulle være gået i gang klokken 18.00, men er blevet udskudt. Det er uvist, hvornår det går igang. Men ifølge Preben Aamann, der er talsmand for formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, vil det begynde, så snart konsultationerne mellem rådsformanden og stats- og regeringscheferne er færdige.

Der er uvist, hvornår topmødet slutter.

Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: Mads Rafte Hein)
Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein)
FacebookTwitter