Mette Gjerskov: FNs rapport sikrer, at vi ikke gentager Irak-krigen

Formand for Udenrigspolitisk Nævn kalder det meget positivt, at FNs rapport endeligt beviser, at der blev brugt nervegas i Syrien.

Formand for Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov, mener at FNs rapport om giftgasangrebet i Syrien sikrer, at vi ikke gentager Irak-krigens fejl.

Der blev brugt nervegas mod flere hundrede civile i Syrien den 21. august. Så klar lyder konklusionen fra FNs våbeninspektører i en ny rapport.

Og det glæder formand for folketingets udenrigspolitiske nævn, Mette Gjerskov (S), at der nu endelig er klarhed for det, som hun mener verdenssamfundet har vidst længe.

- På grund af den måde vi blev løjet ind i Irak-krigen på, netop i forhold til dokumentation, så tror jeg, at det har været rigtig, rigtig vigtigt for os alle sammen, at de (FNs våbeninspektører, red.) kunne komme med et meget klart svar på det her. Og de er jo meget klare i deres konklusion, siger Mette Gjerskov til DR Nyheder.

Klare beviser stopper nye angreb

Ifølge Mette Gjerskov betyder de klare beviser fra FNs våbeninspektører, at Assad-styret i Syrien er blevet presset til at opgive brugen af kemiske våben i fremtiden.

- For mig har det hele tiden været det vigtigste, at undgå at Assad igen ville bruge kemiske våben. Og det vi må konstatere er, at han har ikke turde gøre det igen, siger hun og fortsætter:

- Nu er vi inde i en proces, hvor vi på meget kort tid er gået fra, at de nægter at have kemiske våben til at de anerkender de har dem, og at de skal aflevere våbene igen. Så jeg synes vi er kommet meget langt, siger Mette Gjerskov.

Gjerskov: Nu skal ansvarlige stilles til ansvar

Tilbage står spørgsmålet om, hvem der har gjort det. Det siger FNs rapport ingenting om, men Mette Gjerskov er ikke i tvivl om, hvor giftgassen kom fra:

- Syrien har haft god tid til at bevise, at det ikke var Assad der stod bag angrebet. Det har de ikke gjort. Og jeg føler mig ret overbevist om, at det er Assad der står bag. Det næste bliver så, om der bliver mulighed for at få sat de ansvarlige for en international domstol, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk