#MeTwo skaber stor debat om racisme i Tyskland

Efter Özil-sag deler tyskere med indvandrerbaggrund eksempler på had og diskrimination.

Ali Can - manden bag hashtagget #MeTwo. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

Den tyske fodboldstjerne Mesut Özil har sparket gang i en omfattende debat om hverdagsracisme i Tyskland.

Özil meddelte for en uge siden, at han stopper på det tyske landshold. Fodboldspilleren, der har tyrkiske rødder, føler sig udsat for racisme og uretfærdig behandling, efter han optrådte på et billede med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Det opsigtsigtvækkende farvel til landsholdet inspirerede den 24-årige tyske journalist Ali Can, der også har tyrkisk baggrund, til hashtagget #MeTwo, som nu er blevet brugt titusinder af gange på det sociale medie Twitter.

Tyskere med indvandrerbaggrund - men også etniske tyskere - bruger hashtagget til at fortælle om den racisme, de oplever i hverdagen.

To hjerter

#MeTwo læner sig selvsagt op af hashtagget #MeToo, som kvinder verden over har brugt til at fortælle om seksuelle overgreb.

Ali Can forklarer, at nye hashtag skal symbolisere følelsen af at have to kulturer og tager afsæt i et citat fra Mesut Özil: "Jeg har to hjerter, et tysk og et tyrkisk".

- Vi bliver nødt til at omdefinere, hvad det betyder at være tysker, siger Ali Can til nyhedsbureauet AP.

- Uanset hvor meget indvandrere ønsker at integrere sig i det tyske samfund, kan de ikke gøre det alene.

Der bor fire millioner personer med tyrkisk baggrund i Tyskland, som inviterede et stort antal tyrkere til at arbejde i landet i 1960'erne.

Indvandring har været et dominerende tema i den tyske offentlighed de seneste år, hvor Tyskland har taget imod over en million flygtninge og migranter.

Racisme i skolerne

Ali Can siger, at han selv har oplevet hverdagsracismen, da han skulle finde en lejlighed, og når han ikke kunne komme ind på en natklub, selvom hans tyske venner blev lukket ind.

I det hele taget handler mange tweets under hashtagget #MeTwo om diskrimination, der ifølge forfatterne alene handler om hudfarve eller påklædning - for eksempel hovedtørklæder, skriver AP.

En hel del historierne stammer fra det tyske skolesystem, hvor børn med mørk hudfarve oplever at blive forskelsbehandlet, selvom de er født og opvokset i Tyskland.

Personer med indvandrerbaggrund siger, at skolelærere automatisk antager, at de er dårlige til tysk, ligesom de oplever, at det er sværere at blive indstillet til gymnasiale uddannelser.

Ali Can mener, at de negative oplevelser fra skoletiden har så stort et omfang, at der er behov for en indsats mod racisme overfor tyske skolelærere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter