Mexicansk grænseby oversvømmet af migranter: Rejs til andre byer

Byen Tijuana ved den amerikanske grænse har nu taget imod op mod 2.000 migranter.

I forgårs ankom de første 400 til grænsebyen Tijuana, som grænser op til Californien.

Men det var kun fortroppen af en stor migrantkaravane.

Nu er flere tusinde udmattede mennesker ankommet til byen, der kæmper med at finde opholdssteder og bespise dem.

Mange af migranterne smider sig på madrasser i store telte, som er sat op og drives af private hjælpeorganisationer.

Her er der plads til omkring 700, men ifølge lokale myndigheder er der allerede ankommet op mod 2.000 migranter, som håber på at få lov at komme ind i USA. Og flere ventes den kommende tid.

Gymnasium omdannet til lejr

Derfor er gymnasiet og det omliggende sportsanlæg midlertidigt omdannet til lejrområde for foreløbig omkring 1.000 migranter.

Mange andre venter stadig på busterminalen, hvortil de ankom. De venter på besked om, hvor de kan finde et trygt sted at sove.

Politiet er talstærkt til stede i byen, som lider under kriminalitet og en høj mordrate.

En gruppe på omkring 50 kvinder og børn, som gik fra det telt, de var blevet indkvarteret i, til en stor hal, hvor de skulle have noget morgenmad, blev eskorteret af politibetjente gennem byen.

Migranter fra den store migrantkaravane fra Honduras hviler sig i ét af de mange telte, der er sat op i Tijuana. Byen forbereder sig på at tage imod endnu flere end de op mod 2000, som allerede er ankommet. EPA/JOEBETH TERRIQUEZ (Foto: JOEBETH TERRIQUEZ © Scanpix)

Kan vente længe

Migranterne, hvoraf mange drømmer om at komme til USA, kan komme til at vente længe på at få behandlet deres asylansøgninger.

Ifølge AP ventes de amerikanske myndigheder at kunne behandle op mod 100 om dagen.

Bevæbnede politifolk på den amerikanske side af grænsen (AP Photo/Marco Ugarte) (Foto: Marco Ugarte © Scanpix)

Ifølge Fransisco Rueda, talsmand for den mexicanske stat Baja Californias guvernør, kan migranterne komme til at vente op til fire måneder, hvis de alle ønsker at søge asyl i USA.

Derfor har staten Baja California anmodet de føderale myndigheder i Mexico om at opfordre andre migranter, som også er på vej i store grupper, til at tage til andre grænsebyer.

- Ingen by i verden er forberedt til at tage imod så mange migranter på én gang, sagde Mario Osuna, som er Tijuanas socialdirektør.

Derfor håber han, at Mexico's føderale myndigheder så snart som muligt vil behandle migranternes papirer, så de kan få legalt ophold i Mexico og begynde at søge efter arbejde og et sted at bo.

Ikke en krisesituation

Francisco Rueda, som er talsmand for guvernøren i staten Baja California, understreger, at det ikke er en krisesituation for byen.

- Dette er ikke en krise. Det er en usædvanlig situation, siger han.

Han gør opmærksom på, at der er 7.000 ledige job i staten til landets "centralamerikanske migrantbrødre", hvis de opnår opholds- og arbejdstilladelse i Mexico.

Storbyen Tijuana har en voksende økonomi med en del virksomheder, som mangler arbejdere.

Flere tusinde haitianske migranter, som blev afvist ved den amerikanske grænse, har således slået sig ned og fundet arbejde i Tijuana i løbet af de sidste to år.

Facebook
Twitter