Mexico sætter uhyggelig rekord: 3.000 drab på en måned

Antallet af narkorelaterede drab i Mexico er det højeste nogensinde.

I juni måned blev der begået mere end 3000 drab i Mexico. Og drabsbølgen fortsætter. I fredags fandt politiet syv lig og ni plastikposer med menneskelige rester i byen Tonala i delstaten Jalisco. (Foto: FRANCISCO GUASCO © Scanpix)

Da Mexicos største narkobaron Joaquin ”El Chapo” Guzman i sidste uge blev idømt fængsel på livstid, kaldte amerikanske myndigheder det en kæmpe sejr for kampen mod narkokartellerne.

Men nu viser nye tal imidlertid, at selvom narkobaronen har været bag lås og slå i mere end tre år, så er narkokriminaliteten i Mexico kun gået én vej, og det er op.

Ifølge mexicanske myndigheder blev juni den blodigste måned nogensinde med mere end 3.000 drab. Hvoraf hovedparten formodes at være narkorelaterede.

I alt er 14.603 mennesker blevet dræbt mellem januar og juni 2019, og det er ifølge myndighederne også rekord.

En stor del af mordene udføres af Mexicos kriminelle organisationer, de såkaldte karteller, og de mange bander, som arbejder for dem.

Kampen mod kartellerne har slået fejl

I 2006 erklærede den daværende konservative mexicanske præsident Felipe Calderón krig mod narkokartellerne og fik stor opbakning fra USA.

Den gik ud på at sætte militæret ind med særligt fokus på ledere, som El Chapo for eksempel.

Selvom en lang række store kartelledere er blevet dræbt eller fængslet, så har den strategi slået fejl, og volden er kun blevet værre, siger amerikanske og mexicanske eksperter.

- Narkokrigen splittede kartellerne op, og det skabte en række mindre og forskellige grupper, der slås mod hinanden om de territorier, som narkobaronerne, der forsvinder, efterlader sig.

Det fortæller Arturo Chacon, ekspert i narkovold ved Universitetet Autónoma de Ciudad Juarez i det nordlige Mexico.

Eksperter siger, at den militære krig mod kartellerne og deres ledere har fået dem til at strukturere sig omkring flere ledere og i øvrigt udvide deres forretningsområder til menneskehandel, kidnapninger, olietyverier og minedrift.

Det gør det meget sværere at bekæmpe kartellerne ved at fjerne enkeltpersoner eller forretningsområder, siger Arturo Chacon.

Ny præsident med ny strategi

Sidste år valgte Mexico ny præsident, Andrés Manuel Lopez Obrador. Han har brudt med sine forgængere og sagt, at hans regering ikke fører krig mod kartellerne.

Han har lovet at sætte ind mod korruptionen i stedet og bruge penge til sociale programmer i stedet for militær.

Arturo Chacon siger, at Obrador fokuserer på at skabe bedre økonomiske vilkår, så unge mennesker ikke vælger narkokartellerne, men også at han har negligeret kriminaliteten. Mordtallene viser, at det ikke virker.

- Jeg tror, at han er bange for at bekæmpe narkokartellerne. Han forsøger at undgå en narkokrig. Men det virker ikke.

Volden i Mexico er koncentreret i meget bestemte områder. Således har Mexico fem af verdens seks mest voldelige kommuner.

De ligger i delstater som Guanajuato, Guerrero, Chihuahua og Jalisco.

Facebook
Twitter