Mexicos præsident: Offentligt ansatte må ikke tjene mere end mig

Efter at have reduceret sin præsidentløn med 60 procent, er det nu de offentligt ansattes tur.

Mexico's nye præsident Andres Manuel Lopez Obrador har frivilligt sat sin egen løn ned fra 87.000 til 35.000 kroner om måneden. (Foto: EDGARD GARRIDO © Scanpix)

- Der kan ikke være en rig regering med en fattig befolkning.

Sådan lyder Mexicos nye præsident Andres Manuel Lopez Obradors mantra.

Han har kun haft magten i landet i en uge, men allerede nu prøver han at gennemtrumfe et af sine største valgløfter.

Første skridt var at reducere sin egen præsidentløn fra over 87.000 kroner om måneden til knap 35.000 kroner om måneden. Næste skridt er, at ingen andre offentligt ansatte må tjene mere end præsidenten, rapporterer Associated Press.

Formålet er at løfte hele befolkningen og skabe balance i samfundet ved at sætte de rigestes indkomst ned, så man kan sætte de fattigstes indkomst op.

Uretfærdige, overdrevene og skyhøje lønninger

De mest velbetalte offentligt ansatte arbejder i retsvæsenet, og herfra møder præsidenten nu modstand, da flere dommere demonstrerede mod tiltaget i Mexico City i går.

Den nye lov om reduceret løn til offentligt ansatte skal godkendes af dommerne i Højesteret, men er altså blevet afvist i første omgang.

Lopez Obrador mener, at de højeste lønninger i retsvæsenet er stødende.

- De (dommerne, red.) bestemmer selv, at de vil blive ved med at modtage en overdrevet skyhøj løn op til 190.500 kroner om måneden - dem, som skal bibringe retfærdighed, siger præsidenten.

- Det hænger ikke sammen med den forandring, der er brug for, og som folket kræver - eller med retfærdighed, sagde han til en pressekonference i fredags ifølge Associated Press.

Ét af præsidentens andre mål er, at der skal være fuldstændig gennemsigtighed med offentligt ansattes lønninger, så alle borgere kan se, hvad deres skattepenge går til.

Det forventes derfor, at mange af de mest velbetalte offentligt ansatte vil skifte til den private sektor.

Den mexicanske regering skal offentliggøre landets budgetplan for 2019 senest den 15. december.

Præsidenten mener ikke, at dommerne får deres vilje, da det er den lovgivende magt, der får det sidste ord. Det er nemlig dem, der skal godkende det årlige budget.

Andre boller på suppen

Den nyvalgte præsident lovede inden valget et opgør med korruption og den politiske elite.

Samtidig med at han har reduceret præsidentlønnen med 60 procent, har han nægtet at flytte ind i det majestætiske præsidentpalads, og i stedet har han åbnet det som et kulturcenter for offentligheden.

Han insisterer på at køre rundt i sin gamle Volkswagen Jetta og på at rejse med almindelige rutefly. Derfor solgte han præsidentflyet tidligere på måneden sammen med 60 andre fly og 70 helikoptere.

- Vi sælger alle fly og helikoptere, som de korrupte politikere har brugt, sagde Andrés Manuel López Obrador om beslutningen.