Mia Lee: ’Jeg blev taget på hospitalet og bortadopteret til Danmark'

Danmark har modtaget omkring 9.000 børn fra Sydkorea. Flere adopterede finder nu frem til deres mørklagte fortid.

"Omverdenen skal simpelthen kende sandheden", siger Mia Lee. Derfor fortæller hun nu historien om sin adoption. (Foto: © Victor Schrøder Friis DR Nyheder)

På et bord ligger bunkevis af adoptionsdokumenter. Flere linjer er overstreget med store, fede bogstaver. Ordet ”falsk” står ud for næsten hver linje.

Dansk adopterede Mia Lee bladrer igennem bunken, imens hun fortæller, hvordan det hele startede.

- Min mor får veer et halvt år inde i graviditeten og bliver hastet til nærmeste hospital. Hun besvimer på vejen af de mange smerter. Da hun vågner op, har hun født mig, og jeg er væk.

Mia Lees dokumenter fra det koreanske adoptionsbureau Korean Social Service (KSS). DR har tidligere forlagt KSS kritikken, men bureauet har ikke vendt tlibage på henvedelsen. (Foto: © Victor Schrøder Friis DR Nyheder)

DR Horisont fortæller i denne uge om en gruppe danske adopterede, der har indleveret deres sager til en kommissionsundersøgelse i Sydkorea. Kommissionen skal granske, om der er foregået adoptioner på et fejlagtigt eller mangelfuldt grundlag. Mia Lees sag er blandt de over 300 indleverede.

Horisont: Løgnen om Louises adoption

- Jeg har egentlig altid tænkt, at jeg var heldig. At jeg havde mange informationer i mine papirer, i forhold til andre adopterede, der næsten ikke vidste noget, fortæller Mia Lee

I adoptionspapirerne står der, at Mia Lees biologiske far frivilligt indgav hende til adoption.

Men i efteråret 2022 finder hun ud af, at den officielle version om frivillig adoption viser sig at være meget langt fra sandheden.

"I mine papirer står det fuldstændigt klart at det var min biologiske far der indleverede mig til adoption. Som om der slet ikke er nogen tvivl om, at det var sådan min adoption forløb", fortæller Mia Lee. (Foto: © Victor Schrøder Friis DR Nyheder)

Noget føles forkert

Mia Lees forsøg på at finde ud af noget mere om sin fortid begynder for 14 år siden. I mødet med andre adopterede bliver Mia Lee inspireret til at lede efter sin biologiske familie. Hun starter en familiesøgning hos adoptionsbureauet Korean Social Service (KSS), der vender tilbage med nedslående nyheder. De kan ikke opspore den biologiske familie trods de mange oplysninger.

I 2011 rejser Mia Lee til Sydkorea sammen med sine danske adoptivforældre. På rejsen opsøger hun nu bureauet på hovedkontoret i Seoul. Men hun får igen samme besked. Bureauet kan ikke finde den biologiske familie.

- Jeg er enormt skuffet, og det giver ingen mening. Der er noget, der føles forkert her.

Efter en længere årrække gør Mia Lee et nyt forsøg og prøver at finde frem til biologisk familie uden hjælp fra adoptionsbureauet.

Hun tilmelder sig et DNA-register i 2020, hvor hun får et match. En fjern kusine i USA bliver nu det første reelle spor, som Mia kan følge. Kusinen mener at vide, hvilken del af familiegrenen Mia hører til.

  • Mia Lee kom til Danmark den 14. Januar 1988. Privatfoto.
  • Privatfoto
  • Privatfoto
1 / 3

’Min far stirrede bare ind i skærmen’

En sen aften i oktober sidste år tikker en besked ind på Mia Lees telefon.

- Vi var lige taget på efterårsferie til Tyskland. Klokken var nok halv tolv og min kusine skriver til mig, at der faktisk er kommet svar fra min koreanske familie. De har fundet min far og han vil gerne snakke med mig nu.

Mia Lee står på hotelværelset med telefonen i hånden og svarer på et videoopkald, der kommer fra Korea.

- Jeg bliver jo helt overvældet og ved slet ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv. Jeg kan bare huske, at jeg smiler og siger hej og smiler noget mere, fortæller Mia Lee

- Jeg kan se min far. Han siger ikke noget. Han stirrer bare ind i kameraet på sin telefon. Og vi ligner hinanden så meget. Det var dén spejling jeg altid har haft brug for.

De efterfølgende dage får Mia også kontakt til sine søskende og sin biologiske mor. I december sidste år tager Mia så til Sydkorea for at møde hendes biologiske familie.

Mia fortæller, at hun og familien derfra langsomt kan begynde at stykke sandheden sammen.

"Mine forældre har fortalt, at det var som at se et spøgelse for dem. Men de kunne med det samme se, at jeg var deres datter." (Foto: © Victor Schrøder Friis DR Nyheder)

Sandheden om Mias adoption

- Min mor har fortalt, at hun pludselig fik veer et halvt år henne i graviditeten og endte på nærmeste hospital. Da hun vågnede op inde på hospitalet, havde hun født mig, og jeg var taget væk, siger Mia Lee.

- Og hun får at vide af lægerne, at jeg var dødfødt, og at hun ikke skulle tænke mere over det. De skal nok tage sig af resten.

Mias mor og far boede sammen i byen Gwangju, der ligger i den sydvestlige del af Sydkorea. Mias far arbejdede som selvstændig og de ansatte i firmaede strejkede. Han arbejdede derfor meget.

Ifølge Mia har faderen levet i den tro, at hans stressede hverdag resulterede i moderens alt for tidlige fødsel. Faderen troede derfor også, at han var skyld i Mias død.

- Han har levet med den skyld hele livet, fortæller Mia.

Og tilføjer, at efter Mias mor kom hjem fra hospitalet den dag, ønskede familien at give Mia en ordentlig begravelse.

- Dagen efter tog min biologiske mormor til hospitalet for at få mit lig, fortæller Mia.

- Men hun fik at vide af lægerne, at hun godt kunne tage hjem igen. De bliver gale og skældte hende ud. Hun endte med at gå derfra uden mig.

(Foto: © Victor Schrøder Friis DR Nyheder)

Søger retfærdighed

Mia Lee pakker de mange papirer sammen igen. Hun fortæller, at der stadig er spørgsmål hun mangler svar på.

- Hvem har ansvaret for det her? Og hvem var det der gjorde det her mod mig og min familie?

At være en del af de over 300 sager, der er blevet indgivet til kommissionen, har hjulpet Mia en del af vejen. Da hun for kort tid siden får beskeden om, at kommissionen vil indlede en undersøgelse, betyder det, at der endelig er et sted at rette vreden mod.

Mia Lee håber, at hendes historie kan hjælpe andre adopterede fra Sydkorea. (Foto: © Victor Schrøder Friis DR Nyheder)

- Det er en kæmpe sensation. En historisk begivenhed. Jeg føler mig stolt over at være en del af det, fortæller Mia

- Nogle tager et ansvar og vil prøve at placere den her skyld.

Mia Lee fortæller også, at hendes biologiske forældre søger nogle, der vil taget ansvaret for, at deres lille pige dengang blev narret fra dem.

- De søger retfærdighed. At det her overhovedet kunne lade sig gøre. Omverdenen skal simpelthen kende sandheden.

Du kan også lytte til Mia Lees historie i dagens episode af Genstart. Find den i app'en DRLYD.

Adopteret på en løgn