Michael S. Lund om valg i Israel: Premierminister Netanyahu får kamp til stregen

Trods korruptionsmistanke mod den siddende premierminister, så kan han slå historisk rekord i dag.

Seks millioner israelere går i dag til valg for at beslutte, hvem deres kommende 120 parlamentsmedlemmer skal være. (Foto: MENAHEM KAHANA © Scanpix)

I disse timer stemmer israelerne ved valget til Knesset - landets parlament.

Og det er et valg, som først og fremmest handler om for eller imod premierminister Benjamin Netanyahu.

- Når jeg taler med vælgere, handler det meget om, hvorvidt man vil beholde ham på posten, eller om man er så træt af ham på grund af korruptionsanklager og hans politik, at man vil forsøge noget andet, siger DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

Netanyahu har flere gange afvist anklagerne, hvoraf den mest alvorlige handler om, hvorvidt det er rigtigt, at han gav et teleselskab fordele til gengæld for positiv omtale.

En andet handler også om et påstået forsøg på at skaffe sig venligtsindet dækning fra en af Israels største aviser til gengæld for at stække en konkurrent.

En tredje anklage handler om, at Netanyahu og hans familie skulle have modtaget luksusgaver fra rigmænd, mod at premierministeren gjorde dem tjenester.

- Der er meget på spil for Benjamin Netanyahu, som jo står i en svær situation, og efter valget står til at blive sigtet i forskellige sager om korruption og magtmisbrug, siger korrespondenten.

Vil blive længstsiddende premierminister

Dertil kommer, at Netanyahu, hvis han bliver valgt igen, bliver den længstsiddende israelske premierminister nogensinde.

Han har allerede haft posten i sammenlagt 13 år, og sidder han endnu en periode, vil han overgå selv Israels grundlægger David Ben-Gurion, som tjente fra 1948 til 1954 og igen fra 1955 indtil 1965.

- Det vil være en kæmpe personlig sejr for ham, konstaterer Michael S. Lund.

Valget vil samtidig vise, hvor langt til højre vælgerne vil trække Israel. Mange kræver efter et år med eskalerende konflikt med Hamas og befolkningen i Gaza en ny politisk linje.

Vælgernes frustration blev ikke mindre, da en raket fra Gazastriben trængte igennem missilskjoldet og ramte et hus langt inde i Israel. Flere blev såret.

Raketten ramte klokken 5.20 om morgenen, da familien Wolf sov. Familiens søn hørte en advarselssirene og nåede at få en del af familien ind i et beskyttelsesværelse. (Foto: Foto: Michael S. Lund)

- Højrefløjen i Israel står rigtig stærkt for øjeblikket, og hvis Benjamin Netanyahu bliver valgt, vil han alliere sig med nogle af de mest yderligtgående højreorienterede partier, siger mellemøstkorrespondenten.

Sker det, vil det næppe gøre fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinensere nemmere.

- Det er partier, som har annekteringen af dele af de besatte palæstinensiske områder på programmet - simpelthen at gøre dem til del af staten Israel. Det er også partier, som ikke går ind for, at palæstinenserne skal have en stat, siger han.

Tidligere premierminister er hovedudfordrer

Til dette valg har Benjamin Netanyahu dog fået en uventet stærk udfordrer i form af karrieremilitærmanden Benny Gantz, som var forsvarschef i Israel indtil for fire år siden, men ingen politisk erfaring har.

Gantz har stor militærerfaring fra 42 år i hæren, hvor han blandt andet stod for operationen "Solomon" i begyndelsen af 1990'erne, hvor 14.500 etiopiske jøder blev fløjet ud af det politisk ustabile land på 36 timer.

Benny Gantz taler til medierne tidligere i dag. (Foto: Nir Elias © Scanpix)

Flere meningsmålinger har vist, at Gantz står til at få lige så mange stemmer som sin modstander, med udgangspunkt i hans initiativ, som er en samling af centrum-venstre-partier, den blåhvide alliance.

Han har under valgkampen lovet at prioritere fredsforhandlinger, men hans konkrete politiske meldinger har ikke tydet på, at han vil give slip på det besatte Østjerusalem eller tror på en tostatsløsning.

- Han er ikke venstrefløj, men en centrum-højre politiker. Så det her er ikke et valg mellem højre- og venstrefløjen, som det har været tidligere i Israel. Det er i virkeligheden et valg mellem den yderste højrefløj og en midte af israelsk politik, siger Michael S. Lund.

Spørgsmålet er dog ikke kun, om Gantz kan få flere stemmer end Benjamin Netanyahu, men også hvem der kan samle det bedste bud på en koalition. Her står Netanyahu bedst, fordi han har højrefløjen på sin side.

- Benny Gantz har overrasket alle ved at storme frem i meningsmålingerne i begyndelsen af valget. Men han er faldet lidt i de seneste meningsmålinger og ser ud til at få nogenlunde samme antal pladser i Knesset som Netanyahu, siger korrespondenten.