Michael S. Lund: Vi ser et Israel, som rykker ret markant mod højre

Med stort set alle stemmer optalt har Netanyahu og højrefløjen et komfortabelt flertal i Knesset.

Ifølge flere israelske medier er knap 98 procent af stemmerne ved valget til det israelske parlament Knesset optalt.

Og som det ser ud nu, står nuværende premierminister Benjamin Netanyahu og Likud til at få 35 pladser i parlamentet. Præcis lige så mange pladser, står hans udfordrer, den pensionerede militærchef Benny Gantz, til at få med sin centrum-venstre-alliancen 'Blå og Hvid'.

Begge kandidater holdt i går aftes sejrstaler, da exitpolls og foreløbig optælling viste dødt løb. Se dem, i videoen øverst.

Men Netanyahu er alligevel stort set selvskreven til at danne regering og fortsætte som premierminister - om få måneder endda som den længstsiddende i Israel nogensinde.

Den israelske højrefløj, hvor både sekulære partier og to ultraortodokse partier vil pege på ham, står nemlig til at få 65 af Knessets 120 pladser.

- Gantz har ikke nogen chance for at danne regering, som jeg kan se det. Så er der noget, der skal gå helt galt for Netanyahu. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at en stor gruppe af højrefløjspartier pludselig skulle forlade ham, siger DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

Regeringsforhandlingerne kan godt trække ud og blive besværlige, men resultatet er stort set givet.

- Jeg har meget svært ved at se, hvordan Netanyahu skulle undgå at blive den næste premierminister med det her valg, siger han.

Tror ikke på korruptionsanklager

Valgresultatet skal foreligge inden 24 timer af valghandlingen, men de sidste par procent af stemmerne stammer fra diplomater og udstationerede soldater og tager længere tid at tælle op.

Derfor kan der gå til i eftermiddag, før resultatet er endelig bekræftet. Men tallene flytter sig næppe fra den nuværende foreløbige optælling.

- Det er et rigtig flot resultat for Gantz, som er helt ny på politiske scene - hans parti er kun få måneder gammelt. Men det er også et flot resultat for Netanyahu, som faktisk er gået fem mandater frem i forhold til sidste valg, siger Michael S. Lund.

Den siddende premierminister har ellers haft et svært udgangspunkt, fordi han er mistænkt i flere sager om magtmisbrug og korruption.

Israelske soldater går langs et stykke af de kontroversielle mure, som Israel har rejst mod palæstinensiske områder. (Foto: MOHAMAD TOROKMAN © Scanpix)

Snart skal han forsvare sig under en officiel høring, og meget tyder på, at det vil ende med at han bliver officielt sigtet. Men vælgerne har valgt at se gennem fingre med anklagerne.

- Der er nok ikke mange ledere i verden, som kunne stille op til et valg på den baggrund. Men enten tror de vælgere, som stemmer på ham, ikke på anklagerne, eller også siger de "det kan godt være, at han har gjort lidt forkert, men han er stadigvæk den bedste mand til at sørge for Israels sikkerhed", forklarer korrespondenten.

Han understreger dog, at Netanyahu ikke går sin nemmeste premierministerperiode i møde.

- Dels skal han være i koalition med et stort antal partier og kan ende med at sidde på et spinkelt flertal eller endda komme i mindretal, hvis nogle af dem forlader den. Og læg dertil en juridisk proces, som går i gang med flere korruptionssager, siger Michael S. Lund.

Et markant ryk mod højre

Med gårsdagens valg flytter israelsk politik sig endnu længere væk fra et midtersøgende kompromis.

- Vi ser et Israel, som rykker ret markant mod højre. For udfordreren Benny Gantz er jo heller ikke decideret venstrefløj - han er centrum-højre. Der er nogle hernede, som kalder ham 'Netanyahu light', siger Mellemøst-korrespondenten.

Flertallet af vælgerne er overbevist om, at højrefløjen er bedst til at sikre både økonomi og sikkerhed med sin linje over for palæstinenserne.

Der var langt mellem de arabiske vælgere ved gårsdagens Knesset-valg. (Foto: Ahmad gharabli © Scanpix)

Den udmønter sig for eksempel i, at Netanyahu under valget tilsluttede sig tanker om at annektere ulovlige bosættelser på Vestbreden ind i staten Israel.

Og hverken han eller Gantz har gjort mine til at give slip på det besatte Østjerusalem eller bakke op om en tostatsløsning.

- Det har været et katastrofevalg for den egentlige venstrefløj. Arbejderpartiet står til at få syv mandater mod 24 ved sidste valg, siger korrespondenten.

Fredsproces får svære vilkår

Valgresultatet gør fredsprocessen med palæstinenserne endnu sværere, ikke mindst hvis Netanyahu gør alvor af at gøre bosættelserne, som gennemhuller Vestbreden, til del af den israelske stat, trods det internationale samfunds protester.

- Det er noget, som er dybt problematisk i forhold til at forsøge at få fredsforhandlinger i gang med palæstinenserne, for det vil de på ingen måde acceptere, siger Michael S. Lund.

Dermed står det til at blive endnu sværere at få en proces i gang, når den amerikanske præsident Donald Trump om angiveligt kort tid præsenterer sit forslag til en fredsaftale mellem parterne.

- De palæstinensere, jeg har talt med, mener, at det er umuligt at finde en fredsløsning, så længe Netanyahu er ved magten og siger den her slags ting, siger han.

Også internt i Israel resulterer højredrejningen i, at de arabiske vælgere opgiver håbet. Således har man set lav valgdeltagelse blandt arabisktalende, imens flere israelske aviser skriver, at højrefløjsaktivister har overvåget deres valgsteder med skjult kamera.

- Jeg tror, det handler om, at mange af de arabiske vælgere, som har stemmeret til det israelske valg, er desillusionerede. De kom ind med et godt resultat for fire år siden, men føler ikke, at de har fået noget ud af det, siger Michael S. Lund.

- Mange føler ikke, at det nytter at stemme ved de her valg, fordi det alligevel er den israelske højrefløj, som ender med at vinde, siger han.