Microsoft: Russisk bjørnebande angriber USA's demokrati

Teknologi-giganten peger fingre ad hackere "bredt forbundet med den russiske regering". Russerne afviser.

Hackergruppen Strontium beskyldes for et forsøg på "spear phishing", hvor man forsøger at få fat i eksempelvis brugernes kodeord. (Foto: Pawel Kopczynski © Scanpix)

Udenlandske grupper bruger cyberangreb til at påvirke valg, angribe demokratier og sprede misinformation.

Sådan lyder budskabet i en pressemeddelelse fra it-giganten Microsoft, som beskylder hackergruppen Strontium for at forsøge at påvirke det kommende amerikanske midtvejsvalg.

Samtidig understreger it-firmaet, at hackergruppen er "bredt forbundet med den russiske regering".

- Vi kan kun sikre vores demokratiske samfund, hvis kandidater kan gennemføre kampagner, og vælgere kan gå til stemmeurnerne ubesmittet af udenlandske cyberangreb, lyder det i pressemeddelelsen fra Microsoft-præsident Brad Smith, der siger, at man i sidste uge lukkede seks hjemmesider, som hackergruppen stod bag.

Ifølge Reuters er meldingen fra den russiske regering i Kreml, at man ikke forstår baggrunden for påstandene.

Nye mål i sigtekornet

Hackergruppen Strontium - også kendt som Fancy Bear - sættes i forbindelse med hackerangrebet mod det demokratiske parti og Hillary Clinton under præsidentvalgkampen i 2016.

Ifølge Microsoft har man de seneste to år lukket 84 falske hjemmesider, som hackergruppen menes at stå bag.

Denne gang har gruppen angiveligt lavet falske hjemmesider, hvor de kopierede to konservative tænketanke, mens tre andre hjemmesider var designet til at ligne, at de tilhørte det amerikanske senat, lyder beskyldningen fra Microsoft, som i samme ombæring oplyser, at selskabet har lanceret et nyt anti-hacking program.

Brugere af de kopierede sider, som inkluderer flere amerikanske senatorer, har risikeret at dele deres brugernavn og password med hackerne, som dermed ville kunne få adgang til deres data, rapporterer The Guardian.

Avisen minder om, at afsløringen fra Microsoft kommer få uger efter en lignende melding fra it-giganten om et tilsvarende russisk cyberangreb mod den demokratiske senator Claire McCaskill, som ikke lykkedes.

Microsoft understreger, at der heller ikke i den seneste sag er beviser for, at hackerne har haft held med deres foretagende.

Ingen hjælp til kandidaterne

Mens hacker-angrebene mod Hillary Clinton og det demokratiske parti er blevet udlagt som forsøg på at hjælpe Donald Trump til magten, lader det til, at de seneste angreb skal ses som et forsøg på at skade demokratiet, lyder det fra Microsoft-præsidenten, ifølge The Guardian.

Selskabet siger, at man er bekymret omkring aktiviteten på nettet, som minder om aktiviteten op til præsidentvalget i 2016 såvel som ved det franske valg sidste år, hvor der var beskyldninger om forsøg på at påvirke valgresultatet.

Tidligere på måneden pegede cheferne fra flere amerikanske efterretningstjenester på Rusland som en fortsat kilde til bekymring i forhold til forsøg på at påvirke amerikanske valg.

Rusland konsekvent afvist forsøg på indblanding i de amerikanske valg eller forbindelser til cyberangreb rettet mod USA.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk