Midlertidigt budget et nederlag for Trump: 'Det største skvat, vi har haft som præsident'

Politisk pres og dårlige målinger har tvunget Trump til at godkende budget, vurderer ekspert.

For mange tusinder af offentligt ansatte i USA er det en sejr, når de på mandag igen kan gå på arbejde.

I går meddelte Donald Trump, at han og Kongressens ledere er blevet enige om et forslag, der sikrer staten et midlertidig budget frem til 15. februar.

Og for præsidenten kan det næsten ikke ses som andet et politisk nederlag.

Presset fra dårlige meningsmålinger, vrede vælgere og ikke mindst fra sine republikanske partifæller i Senatet, har ført til, at præsidenten har måttet indgå en aftale, foreløbig uden finansiering af den mur, som han har lovet, at han vil bygge på grænsen til Mexico.

Antallet af illegale immigranter, der bliver stoppet ved grænsen mellem Mexico og USA er det laveste i mange år. (Foto: scott olson © Scanpix)

Det vurderer Niels Bjerre Poulsen, lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet i Odense.

- Han har fået en meddelelse fra de republikanske ledere i Senatet om, at man ikke var sikker på, at man kunne holde skansen meget længere, og hvis der kom en afstemning mere, ville der måske være nok republikanere, som ville stemme med Demokraterne, siger Niels Bjerre Poulsen og fortsætter:

- Men Trump har holdt store dele af den føderale regering som gidsler og risikerer nu at blive straffet af sine egne vælgere, som synes, han skulle have holdt stand endnu længere. Han har mistet stemmer de sidste uger og risikerer nu at miste flere vælgere, fordi han nu kapitulerer.

Større opbakning til demokratisk forslag

Den rekordlange nedlukning har allerede sat sine spor i det republikanske parti.

Torsdag stemte Senatet for to budgetforslag fremlagt af de to partier, og her var der størst tilslutning til Demokraternes budgetforslag, som seks republikanske senatorer valgte at stemme for.

Færre stemte for Republikanernes budgetforslag, hvor der var afsat fem milliarder dollars, svarende til omkring 37 milliarder kroner, til grænsemuren. Ingen af forslagene nåede dog de nødvendige 60 stemmer for at blive vedtaget.

Efter midtvejsvalget i november er det da også en helt anden politisk virkelighed for præsidenten, siger Niels Bjerre Poulsen.

- Det, man kan hæfte sig ved, er, at republikanerne i de seneste to år har haft flertal i begge kamre uden på noget tidspunkt at stille forslag om penge til en mur, fordi hovedparten af Republikanerne også anser det som dårlig investering og dårlig brug af penge.

- Det var først efter midtvejsvalget, da Demokraterne stod til at overtage Repræsentanternes Hus, at Trump pludselig stod stejlt på det her forslag, siger han.

Han fremhæver, at Senatet før jul enstemmigt vedtog et budgetforslag uden finansiering til grænsemuren, men at præsidenten nægtede at underskrive forslaget efter at være blevet kritiseret af prominente konservative tv- og radioværter.

Det største skvat

Selv har præsidenten afvist, at den nuværende aftale på nogen måde skal ses som en form for indrømmelse. Alligevel er dommen hård i flere konservative medier, der anklager ham for at have givet efter.

Journalist og kommentator Ann Coulter gav Trump en bredside i et interview, hvor hun beskyldte ham for at lyve om grænsemuren. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

- Gode nyheder for George Herbert Walker Bush. Fra i dag er han ikke længere det største skvat, vi har haft som præsident, skriver blandt andre den stærkt konservative og kendte debattør Ann Coulter, der ofte optræder som politisk kommentator på tv-kanalen Fox News.

En kanal, Donald Trump ofte refererer til og roser for den politiske nyhedsdækning.

Der er ingen tvivl om, at den politiske sejr i første omgang tilfalder Demokraterne.

- For Demokraterne har det været helt afgørende at sikre, at Trump ikke fremover vil bruge den metode, at når han ikke får sin vilje i den lovgivende forsamling, så tager han regeringen som gidsel og lukker statsapparatet ned. Derfor har de stået fast på, at han ikke fik pengene til den mur, siger Niels Bjerre Poulsen.

Grænsemur - eller stålbarriere

Og selvom de to partier nu har tre uger til at nå til enighed, skal præsidenten nok affinde sig med, at muren til Mexico ikke bliver finansieret via statsbudgettet, mener lektoren fra Syddansk Universitet.

Han påpeger, at Trump stadig kan true med erklære national undtagelsestilstand, hvilket giver ham beføjelser til at tage pengene fra militærbudgettet.

- Men det er svært at forsvare og vil med det samme ryge til domstolene. Det er svært at sige, at det er et nødstilfælde, fordi det næsten er et historisk lavt antal af migranter, der kommer over grænsen, og det er heller ikke et nødstilfælde, hvis det tager to år at bygge en mur, der i øvrigt har været længe undervejs, siger Niels Bjerre Poulsen.

- Så han må nok indstille sig på, at han ikke får den grænsemur.

Facebook
Twitter