Midt i betonbyen Bogotá hænger verdens største vertikale have

Haven absorberer kuldioxid fra næsten 750 biler og filtrerer omkring 2.000 ton drivhusgasser.

I hjertet af Colombias hovedstad, Bogotá, ligger et grønt vidunder.

Her dækker planter i massevis facaden på den 11 etager høje beboelsesejendom Santalaia. Det gør stedet til verdens største vertikale have.

Og selvom det ser smukt ud, er det ikke den primære årsag til den store, hængende have. Den bidrager i stor stil med masser af miljømæssige fordele for millionbyen.

De grønne facader fungerer som en kæmpe luftrenser, for på årsbasis absorberer den kuldioxid svarende til næsten 750 biler, filtrerer omkring 2.000 ton drivhusgasser og indfanger i omegnen af et halvt ton støv.

- Et træ er altid mere effektivt til at kompensere for vores kulstof-fodaftryk, men da vi ikke har nok plads i byen til at plante så mange træer, skal vi bruge ubenyttet plads som vægge og tage til at kompensere, fortæller Pablo Atuesta Pradilla, der er direktør for firmaet Groncol Green Infrastructures, som arbejder for grønne løsninger i byområder.

Santalaia-bygningen bruger regnvand og genanvendt badevand til at vande planterne, og på regnfulde dage justerer en computer mængden af vanding.

Bogotás by-jungle består af 115.000 planter

Det er ingen tilfældighed, at verdens største hængende have findes i Bogotá.

Byen adskiller sig nemlig negativt fra mange andre storbyer ved at have meget begrænsede grønne områder grundet meget tæt bebyggelse.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at byer af Bogotás størrelse har 15 kvadratmeter grønt område pr. indbygger. I Bogotá er der fire kvadratmeter pr. indbygger.

- Så det er i sandhed en påmindelse for hele byen om, at bygningerne bliver nødt til at være grønnere, meget grønnere. På dén måde kan man kompensere for manglen på parker og grønne områder og samtidig have en langt sundere by for indbyggerne, siger Pablo Atuesta Pradilla.

I alt består alle Bogotás hængende haver af mere end 115.000 planter fra 10 forskellige plantesorter, og der planlægges endnu flere vertikale haver i storbyen.

Også indenfor er vertikale haver et hit, og i fremtiden kan vores salat meget vel komme herfra: