Midt i forsyningskrisen talte Boris Johnson optimistisk om Storbritanniens fremtid

Den britiske premierminister talte i dag på sit partis årlige kongres.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, indtog i dag talerstolen på sidstedagen af De Konservatives årlige partikongres. (Foto: Phil noble © Ritzau Scanpix)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, indtog i dag talerstolen på sit parti, De Konservatives, årlige partikongres. Og det var med stor optimisme på trods af den forsyningskrise, der lige nu udspiller sig i Storbritannien.

- Den her tale var en klassisk Boris Johnson-tale. Den var fuld af optimisme og løfter om en god fremtid. Det er den optimisme, briterne elsker ham for, Tinne Hjersing Knudsen, og fortsætter

- Problemet, med at anslå den optimistiske tone lige nu, er, at mange ikke vil kunne genkende det billede af Storbritannien, som Boris Johnson forsøger at tegne.

I den engelske hovedstad London og resten af det sydøstlige England har tørlagte pumper skabt lange køer og slagsmål ved flere tankstationer, og mange briter har i flere uger mødt halvtomme hylder i deres lokale supermarkeder.

  • Der er problemer med forsyningskæden. Her er det en tankstation i Rothely, der er løbet tør for brændstof. (Foto: Carl Recine © Ritzau Scanpix)
  • Og når der så endelig er brændstof, flokkes kunderne. Her ses en kø ved en tankstation i den østlige del af London. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Ritzau Scanpix)
  • Lignende scener i Begelly i Wales. (Foto: REBECCA NADEN © Ritzau Scanpix)
  • Kødhylderne er så godt som tomme i Co-Op--supermarkedet i Harpenden. (Foto: Peter Cziborra © Ritzau Scanpix)
1 / 4

'Har svært ved at anerkende konsekvenserne af brexit'

Den forsyningskrise, der raser i Storbritannien, skyldes en massiv mangel på lastbilchauffører til at bringe og hente både brændstof og andre varer.

Efterspørgslen på lastbilschauffører er så stor, at den britiske hær i mandags blev sat ind for at transportere benzin rundt til de tankstationer, der var tørlagte.

Flere kritiserer Boris Johnson for, at manglen på lastbilschauffører skyldes brexit. Ifølge premierministeren selv er det resultatet af, at verdensøkonomien er ved at komme sig efter coronapandemien.

- Det er en konsekvens af, at verdensøkonomien, især den britiske økonomi, skal tilbage på sporet efter covid. Der er især en kæmpe efterspørgsel på brændstof. I hele verden er der mangel på lastbilchauffører, fra Polen til USA, sagde Boris Johnson i mandags, da den britiske hær blev sat ind for at transportere benzin.

Den britiske premierminister var i dagens tale kort inde på de manglende chauffører. Her slog han fast, at det ikke er ukontrolleret migration, der skal løse problemet.

- Svaret på de nuværende udfordringer, som primært er et resultat af vækst, og at økonomien igen er i gang, er ikke ukontrolleret migration for at holde lønningerne lave.

  • Dele af den britiske hær blev mandag sat ind for at køre benzin til tørlagte tankstationer. (Foto: Justin Tallis © Ritzau Scanpix)
  • I alt har den britiske regering bedt 200 soldater - heriblandt 100 chauffører - om at bidrage under den akutte mangel på chauffører. (Foto: adrian dennis © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Boris Johnson har haft svært ved at anerkende konsekvenserne af brexit, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Han har haft problemer med at anerkende og omfavne de store udfordringer, der lige nu er i det britiske samfund, som ikke alene skyldes brexit, men som er blevet væsentligt værre på grund af brexit.

- I talen får Boris Johnson det til at virke som om, at det nærmest har været meningen, at briterne skulle opleve de udfordringer, der er i øjeblikket, for at komme frem til et meget bedre Storbritannien udenfor EU. Han mener faktisk, at de nuværende problemer ikke er skabt af brexit, men at brexit derimod kan være løsningen på dem.

Og at tage ejerskab over krisen kan være farligt for Boris Johnson, fortæller Tinne Hjersing Knudsen yderligere.

- Ved at tage ejerskab over krisen ejer han også krisen, hvis den bliver værre. Der er ikke noget, der tyder på, at den er løst endnu. Tværtimod.

'Leveling Up'

En af de andre vigtige dagsordener for den britiske premierminister næstefter brexit er hans projekt 'Leveling Up', der fyldte meget i dagens tale.

- ”Leveling up”-dagsordenen handler om at rette op den store ulighed i det britiske samfund, der primært eksisterer mellem land og by. Levestandarden er meget forskellig, alt afhængig af hvor du bor. Boris Johnson drømmer om at være den premierminister, der skaber en bedre balance, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

Boris Johnson fortalte i sin tale, at hans regering vil tackle de problemer i Storbritannien, som andre regeringer ikke har haft mod på at tackle.

Boris Johnson sagde i dagens tale, at 'Leveling Up er for hele landet' og at 'det er en korrekt og ansvarlig politik'. Men det kan godt klinge hult hos den mest udsatte del af befolkningen, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- I dag har regeringen skåret i det kontantbeløb, de mest udsatte får udbetalt. Under pandemien fik de 20 pund ekstra i understøttelse om måneden, hvilket svarer til cirka 174 kroner, og det beløb er skåret væk igen fra i dag.

Derfor sidder mange britere tilbage med spørgsmålet om, hvordan Storbritannien bliver løftet videre fra, hvor de står nu, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Det store spørgsmål, der står tilbage efter talen, og ovenpå hvordan han har håndteret brexit-problemerne de seneste uger, er, hvordan han har tænkt sig at skabe det her skønne Storbritannien, som han siger, briterne blot befinder sig i en overgangsperiode til.

Facebook
Twitter