Midt i handelskrig: Kina fremviser sløjeste vækst

Udlandet køber færre varer fra Kina. Verdens næststørste økonomi voksede fra april til juni med 6,2 procent.

Der bliver skibet færre kinesiske varer til udlandet, og det hæmmer Kinas økonomi. (Arkivfoto) (Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Kinas økonomi buldrer ikke længer afsted.

I andet kvartal voksede Kinas bruttonationalprodukt med 6,2 procent, og det er den sløjeste fremgang i omkring tre årtier, skriver Reuters.

Der er stor opmærksomhed på de økonomiske data fra Kina på grund af handelskonflikten mellem Kina og USA, henholdsvis næststørste og største økonomi i verden. Striden har fået økonomer til at frygte for en global økonomisk nedtur.

De 6,2 procent er en tilbagegang fra første kvartal, hvor økonomien voksede 6,4 procent.

Tilbagegangen tilskrives blandt andet lavere efterspørgsel på kinesiske varer i udlandet.

Der er dog tale om en kontrolleret nedgang i væksten, der er helt på linje med forventningerne, som den kinesiske regering har stillet i udsigt for 2019 som helhed, siger flere analytikere, blandt andre Jacob Kirkegaard, seniormedlem i Peterson-instituttet for international økonomi i Washington D.C.

Han forklarer, at Kinas vækst historisk har været høj, fordi statsejede virksomheder har investeret stort i at bygge lejlighedskomplekser og infrastruktur.

- Det har skabt arbejdspladser og sat penge i omløb i samfundet, men investeringerne bygger på store lån, som skal betales tilbage. Det er de ikke blevet, og derfor har man neddroslet væksten for nu, siger han og påpeger, at Kina forsøger at stoppe en "vækstbobbel", før den sprænger.

Blandt analytikerne er der en klar forventning om, at Kina vil forsøge at gennemføre massive skattelettelser, afgiftsnedsættelser og finansieringsstøtte.

Det vil veje op for den nedgang i økonomien, USA's handelssanktioner har forårsaget i landet, fordi det blandt andet vil give kineserne større købekraft, siger Jacob Kirkegaard.

I 2018 var Kinas samlede økonomiske vækst på 6,6 procent. Det var den laveste vækst i tre årtier. Men set i et globalt perspektiv var det kun få lande, der havde så stor en vækst.

/ritzau/DR Nyheder/

Facebook
Twitter