Midt i japansk supertyfon: 'Der er blevet helt stille. Ingen tør bevæge sig ud i gaderne'

Thomas og hans 15-årige søn følger tyfonens indtog i Tokyo fra hotelværelset på 11. etage. Tyfonen ventes at ramme klokken 21 lokal tid.

I Tokyo-bydelen Ginza, der normalt besøges af millioner hver eneste dag, ligger øde hen. Tyfonen ventes at ramme lørdag aften lokal tid. (Foto: ODD Andersen © Scanpix)

Den voldsomme tyfon Hagibis nærmer sig det østlige Japan, hvor lokale og turister har forskanset sig indendøre, mens de venter på det, der kan blive den kraftigste tyfon i mere end 60 år.

Klokken ni lokal tid befandt Hagibis sig omkring 260 kilometer sydvest for øen Hachijo, og tyfonen bevæger sig nordpå mod Tokyo med vindstød på op mod 216 kilometer i timen.

Den japanske hovedstad ventes først at blive ramt lørdag aften lokal tid. Blæsten er dog allerede begyndt at ruske i træer og bygninger, fortæller danske Thomas Feldborg Lohse.

- Det er kun blæst, regn og vindstød, man kan høre. Ellers er der blevet helt stille siden i går. Gaderne plejer at være fyldt med mennesker, men ingen tør bevæge sig ud. Vi kan ikke se en eneste. Heller ingen biler, fortæller Thomas Feldborg Lohse.

Thomas Feldborg Lohse ankom til byen i går sammen med sin 15- årige søn.

Nu sidder de på deres hotelværelse på 11. etage midt i Tokyo med en udsigt, der i den grad er præget af tyfonvarslen.

Ingen restaurantbesøg

Det var egentlig meningen, at de skulle på museum og restaurant i løbet af dagen, men alt er lukket, og personalet i receptionen opfordrer til, at alle bliver på deres værelse, indtil tyfonen har passeret, forklarer Thomas Feldborg Lohse:

- De sagde, at de ikke ville anbefale, vi gik ud, og man kan mærke, at japanerne har styr på, hvad der er bedst at gøre. De har prøvet det før, kan man se.

Thomas Feldborg Lohse og hans 15-årige søn ankom til Tokyo i går.

- Vi skal kun være her en uge, så det er lidt ufedt, men det kan man jo ikke gøre noget ved. Vi må sidde på hotelværelset og følge med i, hvad der sker, og så håber vi, det er ovre i morgen, så vi kan se de seværdigheder, vi har planlagt hjemmefra, tilføjer Thomas Feldborg Lohse.

Tyfonen skræmmer japanere

De japanske vejrmyndigheder er ifølge tv-stationen NHK i højeste alarmberedskab, og der er udstedt varsel om kraftig regn i områderne Shizuoka, Kanagawa, Tokyo, Saitama, Gunma, Yamanashi og Nagano i det centrale og østlige Japan.

Jan og Vibeke Reese, der har lejlighed i Tokyo, tager advarslen alvorligt.

Flere steder er butikker rippet for forsyninger som vand og nudler. (Foto: ODD Andersen © Scanpix)

I første omgang undervurderede de ifølge Vibeke Reese tyfonens mulige konsekvenser, men efter at have set reaktionerne i Japan, har de tømt altanen for møbler og skaffet godt med vand og mad.

- Vi troede ikke, det var så slemt, men de japanere, vi kender, er bange. De siger hele tiden, at vi skal passe på os selv. Det fortæller mig, hvor alvorligt det er, lyder det fra Vibeke Reese.

Tokyo er rippet for vand

Vibeke og Jan Reese har været i Japan adskillige gange. Det ikke er første gang, de oplever en tyfon, men de har aldrig set noget lignende, fortæller Vibeke Reese om de første ødelæggelser.

- Billederne på tv viser, at der virkelig er blevet majet meget ned mange steder allerede, og der er helt tåget her i Tokyo. Tyfonen er taget til. Regnen fyger rundt på en måde, jeg ikke har set før, og her fra lejligheden kan vi høre, hvordan ting bliver blæst omkuld, siger Vibeke Reese, der ligesom Thomas Feldborg Lohse ikke kan se et eneste menneske, der har bevæget sig udenfor.

Vibeke og Jan Reese har fyldt badekar, bøtter og gryder op med vand for at være sikre på, at de har vand nok til de næste par dage, hvis der bliver lukket for forsyningen.

- Vi var kort ude i formiddag for at se, om vi kunne få fat i mere vand, men der er rippet alle vegne. Vi fik fat i seks små flasker, og vi har fyldt alle gryder og bøtter med vand. Der kan blive lukket for vand og strøm, så vi er nødt til at have reserver.

En person er omkommet

Ifølge NHK har stormen allerede forårsaget aflysninger af flere end 1600 flyafgange. Mange steder holder tog og metro også stille, og butikker er lukket ned.

Lørdag morgen er der meldinger om, at en person er omkommet i en tornado i byen Ichihara øst for Tokyo forud for tyfonens ankomst. Her er tage blæst af adskillige huse.

Øst for Tokyo er tagene blæst af adskillige huse. (Foto: Str © Scanpix)

Vejrmyndigheder har tidligere advaret om, at tyfonen kan forårsage mudderskred, "glubske" vinde og rekordmeget nedbør i Tokyo, og 619.000 personer i Japan er ifølge NHK blevet bedt om at evakuere i frygt for oversvømmelser. Blandt andet i området omkring hovedstaden Tokyo.

Hagibis står til at blive den kraftigste tyfon til at ramme Japan siden 1958. Her dræbte tyfonen Ida flere end 1200 mennesker i den østlige og centrale del af landet.