Midt under nye uroligheder: Nu begynder politimandens forsvar i George Floyd-retssag

Advokater for betjent vil argumentere for, at dødsfald skyldtes misbrug og sygdom.

Der har været protester og uroligheder i Minneapolis, siden den 20-årige sorte mand Daunte Wright døde under en anholdelse søndag. (Foto: KEREM YUCEL © Scanpix)

Det sidste, retssagen om den sorte mand George Floyds død i Minneapolis i maj sidste år har brug for, er mere drama.

Den tidligere politibetjent Derek Chauvin er tiltalt for at have dræbt George Floyd ved at holde den 46-årige mand presset ned mod asfalten på en vej med sit knæ i 9 minutter og 29 sekunder under en anholdelse.

Dødsfaldet udløste omfattende demonstrationer mod racisme i politiet. Protesten spredte sig fra Minneapolis til resten USA, og derfra til hele verden.

Se et sammenklip af optagelser fra politiets kropskameraer under anholdelsen af George Floyd:

Trak pistol ved fejl

Og nu, midt under den eksplosive retssag mod Derek Chauvin, døde endnu en sort mand - 20-årige Daunte Wright - under en anholdelse i Minneapolis søndag.

Politiet i Minneapolis kalder hændelsen for et uheld. Den officielle forklaring lyder, at en betjent ville bruge sin strømpistol, men i stedet trak sin pistol og ved en fejl skød Daunte Wright.

Den kvindelige betjent, som affyrede skuddet, har taget sin afsked, skriver flere nyhedsbureauer.

Forsvar ville isolere nævninge

Dødsfaldet og de efterfølgende protester kom netop som anklagemyndigheden var i gang med at afslutte sin bevisførelse.

Derek Chauvins forsvarsadvokater synes selvsagt ikke, det er optimalt, at de skal forsøge at bevise deres klients uskyld, mens der foregår nye demonstrationer mod politiets behandling af sorte borgere få kilometer fra retssalen.

Derfor forsøgte forsvaret mandag at få isoleret nævningene i sagen, så de ikke blev påvirket af protesterne. Dommeren sagde nej.

Misbrug og hjerteproblemer

Efter to ugers forklaringer fra anklagemyndighedens næsten 40 vidner blev det tirsdag forsvarets tur til at fremstille vidner.

Allerede under anklagemyndighedens bevisførelse har Derek Chauvins advokater løftet sløret for deres strategi under retssagen, skriver New York Times.

Forsvaret mener, at George Floyd døde under anholdelsen, fordi han tog illegale stoffer og havde hjerteproblemer.

Derfor fokuserede man under dagens retsmøde på en konfrontation mellem Floyd og politiet i 2019. Her indrømmede den nu afdøde mand, at han var afhængig af smertestillende opioider. En paramediciner på stedet konstaterede samtidig, at Floyd havde et et alarmerende højt blodtryk.

De samme vidne fortalte dog på anklagerens opfordring, at Floyds vejrtrækning, hjerterytme, puls og EKG var normal.

Følte sig truet

Forsvaret havde også indkaldt en kvinde, som befandt sig i den afdødes bil før det fatale møde politiet. Formålet var at bevise, at George Floyd var faldet i søvn, lige inden betjentene kom.

Den samme kvinde fortalte dog, at Floyd var "glad, normal, talende, opmærksom", før de satte sig ind i bilen.

Et tredje vidne - en parkbetjent, der blev tilkaldt under episoden - fortalte, at politiet følte sig truet af de tilskuere, som forsamlede sig under anholdelsen.

Tunge beviser

Derek Chauvins advokater skal forsøge at så tvivl i nævningetinget efter 11 retsdage, hvor anklagemyndigheden har bygget et bjerg af beviser mod deres klient.

Blandt andre Minneapolis' politichef, politichef, Medaria Arradondo, vidnede mod den tidligere betjent.

Han sagde, at Chauvin forbrød sig mod politiets regler for magtanvendelse under anholdelsen af George Floyd.

Mandag fortalte en kardiolog, at det ikke var et hjerteanfald, der kostede den sorte mand livet.

Hjertespecialisten Jonathan Rich tilsluttede sig dermed udtalelser fra flere andre ekspertvidner, der afskriver hjerteanfald som dødsårsag.

- Jeg kan sige med en meget høj grad af lægefaglig sikkerhed, at George Floyd ikke døde af et hjerteanfald, og han døde ikke af en overdosis, sagde Jonathan Rich ifølge Ritzau i retssalen i Minneapolis.

Rich, der specialiserer sig i hjertetransplantationer, tilføjer, at Chauvin kunne have reddet Floyds på flere forskellige måder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk