29-årig new yorker bliver yngste kvinde i Kongressen nogensinde

Alexandria Ocasio-Cortez fra Bronx slog sin republikanske modstander og vandt en plads i Repræsentanternes Hus.

For et år siden arbejdede hun på en bar. Men i nat blev 29-årige Alexandria Ocasio-Cortez det yngste kvindelige kongresmedlem i USA's historie.

Hun blev valgt ind i New Yorks 14. distrikt, som blandt andet tæller Bronx-bydelen, hvor Cortez selv er født og opvokset.

- Det her er ikke et valg, det her er ikke en sejr, det er en bevægelse for social, økonomisk og racemæssig retfærdighed her i USA, lød det fra demokraten under en valgfest i nat.

Cortez er af latinamerikansk afstamning. Hendes mor er fra Puerto Rico og hendes far fra det sydlige Bronx. 50 procent af indbyggerne i det 14. distrikt er ifølge CNBC immigranter.

Den unge politiker har en fortid som kampagnemedarbejder for Bernie Sanders.

Hun er selvudnævnt socialdemokrat og er blandt andet gået til valg på gratis uddannelse, sygesikring til alle og en skærpelse af våbenlovgivningen.

Et chok for systemet

Det er ikke det første chok, som den unge politiker leverer til USA's politiske system. I juni udfordrede hun den siddende demokratiske kandidat i sit distrikt, Joe Crowley - og vandt.

CNBC beskriver Joe Crowley som den fjerdemest magtfulde demokrat i Repræsentanternes Hus. Han havde på daværende tidspunkt siddet i Repræsentanternes Hus siden 1999, de seneste fem år for det 14. distrikt.

- Jeg vidste, at oddsene var dårlige, og at det var op ad bakke, men jeg vidste, at det kunne lade sig gøre, udtalte hun dengang til New York Times.

Ved midtvejsvalget slog Cortez som forventet sin republikanske modstander Anthony Pappas med cirka 75 procent af stemmerne.

Sejren i det 14. distrikt kom dog næppe som nogen overraskelse for dem, der har fulgt Cortez' politiske kometkarriere tæt. FiveThirtyEight vurderede forud for tirsdagens valg, at demokraten havde over 99,9 procents chance for at slå Pappas.