Anholdt bombemand kørte i varevogn fyldt med Trump-klistermærker

Den formodede gerningsmands baggrund påvirker dog næppe valgresultat, forudser analytiker.

Billedet af den formodede gerningsmand, Cesar Sayoc, er fra 2015. Politiet beslaglagde den formodede gerningsmands bil, en hvid varevogn, der bar adskillige Trump-klistermærker og plakater. (Foto: ho © Scanpix)

Det var tilsyneladende en glødende tilhænger af præsident Donald Trump - en såkaldt 'Trump super-fan' - der fredag blev anholdt og sigtet for at have sendt brevbombelignende pakker til en række demokratiske støtter og politikere.

Men selv om midtvejsvalgets slutspurt er i gang i USA, vil det næppe rokke ved resultatet, at den formodede gerningsmand kaster skygger på præsidenten.

Det vurderer Peter Kurrild-Klitgaard, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

- Jeg har svært ved at se, at det bliver afgørende for, om republikanerne holder Repræsentanternes Hus, eller om demokraterne vinder flertal der. Men det er selvfølgelig heller ikke irrelevant, for mediebilledet i USA de næste mange dage kommer til at handle om, at man har anholdt en ‘Trump super-fan’ i sagen, siger han.

Deltog i Trumps indsættelse

Den 56-årige formodede gerningsmand, Cesar Sayoc, deltog i flere af Donald Trumps vælgermøder under valgkampen i 2016, og han var til stede under præsidentindsættelsen i Washington D.C. i januar 2017.

Siden da har han været aktiv på sociale medier med en række politiske budskaber og udfald rettet mod flere af de demokrater, han senere sendte brevbomber til. Det skriver flere amerikanske medier.

- Det er klart, at Donald Trump hellere så, at dagsordenen handlede om alt muligt andet, end at man har anholdt en halvgal, excentrisk mand fra Florida med en truck fyldt med Trump-klistermærker, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Her bliver den formodede gerningsmand, Cesar Altieri Sayoc, anholdt. (Foto: handout © Scanpix)

Sendte 13 bomber med posten

Bombesagen begyndte mandag, da den første formodede brevbombe blev opdaget.

Senere blev der fundet i alt 13 mistænkelige pakker sendt til 11 forskellige demokratiske politikere og støtter. Blandt andre tidligere præsident Barack Obama, Donald Trumps modstander under præsidentvalget, Hillary Clinton, samt en person hos tv-stationen CNN.

Fredag blev Cesar Sayoc anholdt i Florida, efter at efterforskerne ved hjælp af blandt andet DNA og fingeraftryk havde fundet frem til pakkernes afsender. Ifølge flere amerikanske medier, heriblandt CNN, havde han få timer forindende været på arbejde som DJ på en stripklub i byen.

Gerningsmanden er blevet sigtet og risikerer 48 år i fængsel, skriver amerikanske medier.

- Selv om sagen vil dominere nyhederne, mener jeg, at dybere logikker betyder mere end sådan en historie her. Eksempelvis hvordan økonomien ser ud. Ved et midtvejsvalg bliver præsidentens parti desuden altid straffet, og den siddende præsidents popularitet smitter af på partiets kandidater, konstaterer Peter Kurrild-Klitgaard.

Det amerikanske midtvejsvalg finder sted den 6. november.